Tiden är här – dags att sluta ändra tiden

Debattörerna: Sommartid är krångligt och orsakar ökade kostnader och hälsorisker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-03-06 | Publicerad 2017-10-28

Det finns flera anledningar för att verka för att avskaffa tidsomställningen, skriver Fredrick Federley och Annika Qarlsson.

DEBATT. I natt ställer vi tillbaka klockorna en timme. För de allra flesta innebär omställningen kanske bara en timmes extra sömn på hösten och en timmes sömn mindre på våren, men det finns flera anledningar för att vi ska verka för att avskaffa tidsomställningen.

I Sverige har vi sedan 1980 systemet med sommar- och vintertid på plats och 1996 fick hela EU ett gemensamt system. Ett direktiv påskrivet av den gamla socialdemokratiska ministern Bosse Ringholm innebar en sommartid som börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

EU-direktivet om ”sommartid” var en gång avsett att spara energi. Ny forskning från Europaparlamentet har bevisat än en gång att detta mål inte har uppnåtts.

Tvärtom utgör tidsomställningen verkliga risker för människor.

Trots att en timme kan kännas som en bagatell så visar flera undersökningar att det efter en tidsomställning finns en ökad risk för hjärtproblem.

Väldigt många blir stressade när man byter tid, framför allt på våren och det beräknas dö 30 personer om året relaterat till detta. Veckan efter klockbytet noteras trafikolyckorna i Europa öka med upp till 30 procent. Tusentals personer rapporteras missa sina flyg när de reser i samband med övergången. Dessutom utför vissa barn mindre i skolan och de senaste vinnarna av Nobelpriset i medicin visade att människokroppen är gjord för en stadig biorytm.

Att byta tid är krångligt och det finns egentligen inga fördelar att hålla på att trixa med klockan två gånger om året.

Vissa kan hävda att avskaffande av tidsomställningen skulle skapa kortare nätter på sommaren. Vem älskar inte långa sommarkvällar?

Men att hålla fast vid just vintertiden är inte det viktiga här – målet är helt enkelt att avsluta det ofrivilliga klockbytet som vi våndas över två gånger om året.

Naturligtvis är tidsomställning långt ifrån det mest akuta politiska problemet i vare sig Sverige eller Europa, men vi tror att det skulle göra det dagliga livet enklare för många medborgare och företag.

Det finns ett stöd för att sluta med tidsomställningen och vi hoppas snart att det är ett minne blott. Ett minne som vi flera år framåt i tiden kan skratta gott åt. Tiden är inne.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)
Annika Qarlsson, Riksdagsledamot (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.