Ni bygger inte ett gott samhälle med misstro

Här är ärkebiskop Antje Jackeléns tal till politikerna på riksmötets öppnande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-27

Ett gott samhälle byggs inte med misstro, utan med tillit. Annars frodas de fem farliga P:na: polarisering, populism, protektionism, post-sanning och patriarkat. I deras spår följer splittring, hat, hot och våld – faror för demokratin, sa Antje Jackelén i sitt högtidstal i dag vid riksmötets öppnande.

Ärkebiskop Antje Jackeléns högtidstal vid gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande, Stockholms domkyrka, 27 september 2022:

Förra veckan skedde med drottning Elizabeth II det som en dag kommer att ske med oss alla: efter fullbordat värv här på jorden ska vi begravas. Förhoppningsvis finns då älskande människor kring oss och vi lämnar efter oss sådant som hjälper en ny generation att leva.

Det är få människor i världen som tituleras kung eller drottning, men i viss mån är vi alla kungar och drottningar – framälskade av Gud, skapade till Guds avbild, eller som den universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna säger det: ”All human beings are born free and equal in dignity and rights.”

Alla människor föds fria och lika i värdighet och rättigheter. Utrustade med förstånd och samvete, och med uppdraget att göra gott för gemenskapen av människor och allt levande, för den planet som vi kallar vårt hem.

Ni som har valts till ledamöter i Sveriges riksdag har betrotts med ett alldeles särskilt ansvar i tider av prövning. I dag känns det viktigt att få samlas tillsammans med er i detta hus för att be tillsammans med er inför den nya mandatperioden.

Drottning Elizabeths plikttrohet och orubbliga vilja att som drottning tjäna sitt folk har betonats om och om igen. I griftetalet vid hennes begravning sa min kollega, Ärkebiskopen av Canterbury: ”Those who serve will be loved and remembered when those who cling to power and privileges are forgotten.”

De som tjänar kommer att bli älskade och ihågkomna när de som klamrar sig fast vid makt och privilegier är bortglömda.

Den som får makt ska använda den för att tjäna gemenskapen. Även om tjänandet sitter långt inne ibland. Det händer inte bara mellan partier, även Jesus bästa vänner tuppfäktade om vem som är störst. Så är det ofta i världen, sa Jesus. ”Men,” la han till, ”så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er ska vara de andras tjänare.”

Inte makt för maktens skull, utan makt för tjänstens skull!

Demokrati är inte en intressekamp som går ut på att visa att jag har rätt i allt och den andra sidan har fel i allt.

I stället behöver demokratin en sund och schyst stridskultur där enda anledningen till strid är att, genom att syna och särskåda argument, komma fram till den bästa lösningen för det som vi har gemensamt – vårt samhälle och ytterst: vår värld. Som vi tillsammans har ansvaret att skydda, värna och utveckla.

Tillsammans – det innebär också att staten gör rätt i att främja ett starkt civilsamhälle som får goda och rättvisa villkor för att samverka till det gemensamma goda.

Ett gott samhälle byggs inte med misstro, utan med tillit.

Annars frodas de fem farliga P:na polarisering, populism, protektionism, post-sanning och patriarkat. I deras spår följer splittring, hat, hot och våld – faror för demokratin.

Giftet som de farliga P:na sprider hindrar oss från att verkligen ta itu med kriserna.

Som den allt tydligare klimatkrisen som redan får stora sociala konsekvenser i form av framtvingad migration, vatten-, mat- och energiosäkerhet, och en ökad konfliktnivå i världen. En tredjedel av Pakistan under vatten, ungefär sexton miljoner barn drabbade, sju miljoner människor utan hem.

Vi har tillgång till motkrafter. Vi kan motverka polarisering genom att vinnlägga oss om en sund stridskultur på alla nivåer. Vi kan motarbeta populism genom saklighet och protektionism genom samverkan.

Sanning behöver ersätta post-sanning och genom att satsa på samhörighet kan vi övervinna patriarkala strukturer som på många håll hindrar kvinnor och barn och i slutändan även män från att leva fullt ut.

Under helgens bokmässa i Göteborg hade jag tillfälle att tala med några unga människor.

Vad önskar ni er av de nyvalda riksdagsledamöterna, undrade jag. Mer hopp och kampglöd, var svaret. Och behandla oss inte som bortskämda barn som behöver kompenseras för varenda uppoffring för klimatets och för fredens skull. Behandla oss som medborgare!

Vi fattar att vi måste ändra livsstil, så berätta inte något annat för oss. Vi vet att världen är större än Sverige. Vi vet att det är djupt orättfärdigt om vi slänger andra under bussen för att vi ska kunna fortsätta leva som innan. Vi tror att förändring är möjlig – och underskatta inte näringslivets drivkraft i omställningen!

Dessa unga människor är kloka.

Vi lever alla under samma himmel, på samma jord. Någonstans är vi alla lika små inför den som är större än vi och som låter sin sol gå upp över oss alla, vinnare och förlorare, ung och äldre – och vars nåd, hjälp och kraft vi alla är lika beroende av.

Låt oss be såsom det har betts inför många mandatperioder:

Gud, du har skapat oss till frihet och tjänst. I din hand lägger vi våra strävanden. Gör oss öppna och ärliga, fostra oss till respekt för andra. Ingen av oss är fri från självgodhet och prestigehunger. Vi har alla skuld till bristerna i vårt samhälle och till det som sker med klimatet. Upprätta oss, Gud, ge oss kraft till tjänst och ansvar. Låt oss aldrig glömma att världen är större än vårt land och att du är större än världen. Amen.


Antje Jackelén, ärkebiskop


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln