Kungen är ingen samlande symbol

Slutreplik från Republikanska föreningen om monarkins vara eller icke vara

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att påstå att monarkin har tjänat och värnat det svenska folket, är ett uttryck för en nationalromantisk historierevisionism, skriver Yasmine Larsson, Ordförande Republikanska föreningen och riksdagsledamot (s).
Foto: Michael Steinberg / TT
Att påstå att monarkin har tjänat och värnat det svenska folket, är ett uttryck för en nationalromantisk historierevisionism, skriver Yasmine Larsson, Ordförande Republikanska föreningen och riksdagsledamot (s).

DEBATT

SLUTREPLIK. Eric Dicksson beskriver den svenska monarkin som en historiskt samlande symbol, vars blotta existens betyder att den är demokratisk. Visst är monarkin en viktig del av vår historia. Men att påstå att monarkin har tjänat och värnat det svenska folket, är ett uttryck för en nationalromantisk historierevisionism om en institution som i själva verket motarbetat många av de demokratiska reformer som vi genomfört i detta land.

Lika lite går det att påstå att monarkin är en samlande symbol i ett nutida Sverige där opinionen för republik ligger runt 30 procent, med ytterligare en stor del av befolkningen som inte har tagit ställning i frågan.

När kungen höll sitt numera kända tsunamital, hade det gått nästan två veckor sedan den hemska katastrofen inträffade, då många svenskar förlorade vänner och anhöriga. Det var ett gripande tal, absolut. Men är inte tsunamitalet just det där undantaget som bekräftar regeln?

Låt oss kort betrakta vad som har hänt i Sverige sedan tsunamin 2004. Vi har en växande antidemokratisk och högerextrem rörelse i Sverige. Vi har drabbats av ett terrordåd på Drottninggatan. Vi har sett våra skogar brinna under den varmaste sommaren i historien.

Var fanns vår förmodat samlande symbol när detta hände? Vad har Carl Gustaf gjort för att ena svenskarna i en tid av splittring? Ett kort meddelande på hovets hemsida räcker liksom inte till.

En samlande symbol hade talat om tolerans och inkludering, utan att behöva liera sig med politiska partier. En samlande symbol hade gjort sitt yttersta för att underlätta släckningsarbetet i skogarna och samtidigt försökt skapa trygghet i en allt otryggare tid med nästa klimatkatastrof runt hörnet. Den hade inte semestrat på franska rivieran bland motorbåtar och sportbilar.

Jag undrar hur litet stödet för monarkin måste bli innan KDU slutar att kalla arvsmonarkin en samlande symbol. När ska landets mest hårdnackade rojalister inse att kungahuset inte är den där samlande symbolen de drömmer om.


Yasmine Larsson, Ordförande Republikanska föreningen och riksdagsledamot (s)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE