Löfven, ta med snuset i våra EU-förhandlingar

Skyttedal: Kräv att unionen bjuder till nu när det är läge

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-23

Förhandlingspusslet kring EU:s budget och storleken på framtida medlemsavgifter kommer kräva oortodoxa tilltag. Sverige behöver höja rösten i snusfrågan framöver, det är svårt att se ett bättre läge än nu, skriver Sara Skyttedal (KD).

DEBATT. När EU:s kommande långtidsbudget nu förhandlas – och EU-kommissionen vill betunga Sveriges skattebetalare med en chockhöjd medlemsavgift – finns det all anledning för Sverige att agera offensivt.

I detta inbegriper också att höja rösten i andra för Sverige centrala EU-frågor. Snusfrågan är absolut något som bör adresseras också inom ramen för budgetförhandlingarna.

Sverige betalar redan 42 miljarder kronor per år till EU, mer än vad staten till exempel lägger på trygghet vid ålderdom. Men det räcker inte, menar EU-kommissionen, som vill höja Sveriges avgift med upp emot fyrtio procent.

Konflikten är välkänd; Storbritannien slutar betala sin medlemsavgift när de lämnar EU, samtidigt som EU-länderna enats om att exempelvis satsa resurser på gemensam gränshantering och forskning.

Slutsatsen borde vara att detta i huvudsak borde finansieras genom att dra ned på andra saker, exempelvis regionalpolitiken, och att EU bör rätta mun efter matsäck när Storbritannien lämnar.

Det är milt sagt en slutsats som inte delas av hela EU. Och eftersom EU:s långtidsbudget kräver enhällighet bland medlemsländerna befinner vi oss nu i en komplicerad förhandlingssituation.

EU:s budget sätter också ramarna för hela unionens verksamhet, och kan inte ses som en isolerad fråga. Och med tanke på de låsta positionerna kan oväntade kort på bordet faktiskt ge utdelning. Det är här snuset kommer in.

Svenskt snus har varit förbjudet att exportera till övriga EU sedan 1992, och detta har under ett kvartssekel accepterats av Sveriges regeringar. Sverige har klart lägst förekomst av dagligrökning i EU, cirka fem procent av den vuxna befolkningen.

Samtidigt har vi en miljon snusare i Sverige, och vår samlade konsumtion av tobaksprodukter är i paritet med EU-snittet. Svenskar väljer i hög grad prillan framför cigaretten, med stora folkhälsovinster som följd.

Enligt EU:s egen vetenskapliga kommitté är svenskt snus cirka 95 procent mindre skadligt än cigaretter. Ändå får vår svenska produkt inte vara med, men cigaretten får.

Men det är inte heller bara en folkhälsofråga, utan också en fråga om svenska näringslivsintressen. I dag arbetar cirka 3 000 personer i den svenska snusnäringen, och de gör det primärt utanför Stockholm. Det är tillverkningsjobb i Göteborg, på Gotland, i Småland och Västergötland.

Om vi kunde öppna upp en europeisk marknad med 100 miljoner vuxna rökare för vårt svenska snus är det svårt att se att det inte skulle bli en ny svensk exportframgång som skapade jobb i Sverige, förhoppningsvis med en folkhälsovinst om vi kan få européer att fimpa.

I icke-EU-landet Norge får snus säljas. Där har snuskonsumtionen ökat stadigt under det senaste decenniet, och i dag snusar en halv miljon norrmän. Samtidigt har den norska rökningen kraftigt minskat, och bland unga norska kvinnor är den närapå icke-existerande.

Visst är det så att det bästa vore om ingen nyttjade tobak, men det är otvetydigt så att det är mycket bättre att vuxna snusar än att de röker.

Socialminister Lena Hallengren svarade nyligen på en skriftlig riksdagsfråga och underströk att varken hon eller regeringen har för avsikt att jobba för att exportförbudet på svenskt snus avskaffas. Det var ärligt, men det väcker också frågan om varför vi accepterar att den minst hälsovådliga tobaksprodukten av dem alla inte får säljas i Europas kiosker och affärer?

Tänk er om Rioja-viner från Spanien eller italienska charkuterier helt sonika inte fick exporteras till övriga EU. Kalla mig spekulativ, men jag tror inte att regeringarna i Madrid och Rom hade sagt att de inte skulle vilja förändra den ordningen. Tvärtom hade det nog blivit ett väldans liv, med all rätt. Men i Sverige ska vi enligt regeringen bara tacka och ta emot.

Det är allmänt känt att snus inte är någon hälsokost, och att det enbart ska användas av vuxna. Men min uppfattning är att mindre hälsovådliga alternativ alltid är att föredra, och framförallt att svenskt näringsliv inte ska diskrimineras på bekostnad av globala cigarettjättar.

Det komplicerade förhandlingspusslet kring EU:s budget, och storleken på framtida medlemsavgifter, kommer kräva oortodoxa tilltag. Sverige kommer behöva höja rösten i snusfrågan framöver, och det är faktiskt svårt att se ett bättre läge än just nu.

Sara Skyttedal, Europaparlamentariker (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.