Dumpa SD om du bryr dig om oss, Ebba Busch

Alice Bah Kuhnke: Annars är ditt stöd till svarta bara hyckleri

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

KD måste tydligt utesluta samverkan med det parti som i årtionden varit en fristad för dem som utsatt oss svarta svenskar och andra minoriteter för rasism och hat. Annars är hennes demonstration av solidaritet inget annat än ett skenheligt hyckleri, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: TT
KD måste tydligt utesluta samverkan med det parti som i årtionden varit en fristad för dem som utsatt oss svarta svenskar och andra minoriteter för rasism och hat. Annars är hennes demonstration av solidaritet inget annat än ett skenheligt hyckleri, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

DEBATT. Över hela världen protesterar nu människor mot rasismen och polisvåldet i USA.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var inte sen ut på sociala medier och skrev som många andra att “Black Lives Matter”. Svarta liv räknas. Hon fördömde rasismen och tillstod att hon inte heller “fullt ut kan förstå” vad hennes svarta medmänniskor utsätts för i vardagen.

Det har hon helt rätt i. Hade hon förstått vad svarta och andra minoriteter i Sverige utsätts för, hade hon aldrig samarbetat med Sverigedemokraterna.

SD har satt på sig kostym och blivit insläppta i maktens korridorer. Vid dörren stod Ebba Busch som välkomstkommitté och det gjorde hon ingen hemlighet av, tvärtom. KD behandlar numera SD som vilket parti som helst och för politiska diskussioner med dem. Få tror något annat än att KD vill ta makten med hjälp av SD efter nästa val.

Men det finns fortfarande många av oss som inte bortser ifrån vad SD är för parti. Och vad de sa om oss svarta innan de tog på sig kostym och slips. 

Jag har inte glömt. Jag minns alltför väl den rasism Sverigedemokrater utsatt mig för under hela mitt liv. Hur jag som ung alltid påmindes om att jag inte hörde till och att jag därför inte med samma självklarhet som mina vita vänner kunde röra mig fritt och vara den jag är.

Jag kommer aldrig att glömma hur det var att springa för livet från Sverigedemokraternas företrädare som då hade rakade huvuden och bar bombarjackor med nazistmärken. 

Det går fortfarande inte en dag utan att jag utsätts för rasistiskt hat och hot. Tänk om Ebba Busch i stället för att posera på Instagram, med jämna mellanrum hade sagt ifrån och markerat avstånd gentemot SD:s trollsvansar. Ebbas tystnad är talande. För KD:s strateger finns uppenbarligen väljare att vinna på att inte ta striden mot SD.

Jag befinner mig i dag i en privilegierad position jämfört med många andra. Men även i EU-parlamentet har jag och mina svarta kollegor blivit stoppade av säkerhetsvakter och blivit frågade om våra ärenden i byggnaden – något som aldrig händer mina vita kollegor. Då kan ni tänka er hur situationen är för dem som inte kan visa upp ett kort som intygar att de är folkvalda.

För många svarta svenskar är rasism en ständigt närvarande del av vardagen. Exempelvis har statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visat att afrofobiska hatbrott är de vanligast förekommande hatbrotten och att afrosvenskar är särskilt utsatta för våldsamma hatbrott.

Många röster som försöker vittna om detta blir påhoppade av SD:s supportrar på sociala medier. Många tystnar i rädsla för hatet.

Jag tror inte att Ebba Busch lever i villfarelse om att SD blivit rumsrena. SD har inte bara en rasistisk historia utan också en i högsta grad rasistisk nutid. Det var inte länge sedan högt uppsatta Sverigedemokrater kallade invandrare för “parasiter” eller skämtade om att “sparka på judar”. Ständigt uppdagas nya rasistskandaler och främlingsfientliga uttalanden. 

Det gäller även politikens innehåll. När Trump nu eskalerar situationen i USA genom att hota med att kalla in militären mot demonstranterna bör KD påminnas om att SD står för precis samma idéer.

I likhet med Trump har SD föreslagit att vi bör sätta in militär i svenska förorter. Vad vi nu ser i USA är en föraning om vad vi går till mötes om KD ger SD tillgång till maktens korridorer.

Det är bra att Ebba Busch skriver att svarta liv räknas. Men ord måste betyda något. Om Ebba Busch på allvar menar att “Black Lives Matter” måste hon agera därefter. KD måste tydligt utesluta samverkan med det parti som i årtionden varit en fristad för dem som utsatt oss svarta svenskar och andra minoriteter för rasism och hat.

Annars är hennes demonstration av solidaritet inget annat än ett skenheligt hyckleri.  


Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE