Debatt

Vi ska vara en motpol till populisterna

Fredrick Federley: Därför vill jag leda Centerpartiet i ödesvalet 2019

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

DEBATT. Den 26 maj väntar ett ödesval. Europas länder har återigen börjat stänga sina gränser och nationalismen sveper som en våg över kontinenten och den växer sig allt starkare. Samtidigt står det klart att vi har långt kvar till att ha tillräckligt kraftfull miljö- och klimatpolitik för att kunna möta hotet från klimatförändringarna.

I fem års tid har jag prioriterat lagstiftning som förenklar livet för oss svenskar direkt och jobbat för ett Europa som prioriterar en ambitiös miljö- och klimatpolitik, en säkerhetspolitik som försvarar oss mot yttre hot och ett EU som står upp för grundläggande friheter.

Trots att Centerpartiet bara har haft en ledamot i EU-parlamentet, har vi lyckats leverera på ett flertal områden. För att nämna några saker:

  • Vi har varit drivande bakom förslaget om ett mer välfungerande system med utsläppshandel.
  • Vi har lyckats få till skärpningar i användning av antibiotika till friska djur, för att motverka spridningen av antibiotikaresistens och förbättra djurvälfärden.
  • Vi har garanterat en ökning av andelen förnybar energi i Europa och fått EU att fortsätta se skogen som en resurs i övergången till det förnybara samhället.
  • Vi har stått upp för det liberala Europa och tagit strid mot länder som Polen och Ungern, som fortsätter gå i en mer auktoritär riktning.
  • Vi har motarbetat krafter som vill begränsa både kvinnors och HBTQ-personers frihet.

Jag är stolt över det vi har lyckats åstadkomma Men detta är bara ett steg på vägen. Det finns mycket kvar att göra och jag är redo att ta mig an den uppgiften.

Vi kommer att stärka de liberala idéerna i Europa för vi vet att ett öppet och tolerant Europa med ökad handel och samarbete är det som behövs

Inför nästa mandatperiod söker jag därför förtroendet att fortsätta mitt arbete för ett bättre, friare och mer effektivt EU. För att lyckas med det behövs Centerpartiet i EU och vi behöver bli fler ledamöter för centerpartiet. Vi kommer att stärka de liberala idéerna i Europa för vi vet att ett öppet och tolerant Europa med ökad handel och samarbete är det som behövs för att möta även Sveriges utmaningar.

Mycket kommer att hända de närmaste åren och det gäller att vi gröna liberaler blir starkare för att kunna förändra ännu mer i rätt riktning. Därför ser jag fram emot att forma en ny politisk inriktning under nästa mandatperiod som har styrkan att på riktigt förändra Europa.

Ett nytt politiskt landskap framträder och i det är vare sig sossar eller konservativa de självskrivna ledarna.

Centerpartiet har den pragmatism och det ideologiska mod som kan vara den samlande kraften som står emot både vänster- och högerpopulism. Som inte är en del av den gamla Europeiska makten som gått i växelband kluven mellan konservativa och socialdemokrater. Tvärs över Europa förlorar socialdemokraterna stort och älven de konservativa krafter tappar. Ett nytt politiskt landskap framträder och i det är vare sig sossar eller konservativa de självskrivna ledarna.

Den franska presidenten Emmanuel Macrons parti En Marche är en ledande stjärna i detta. De frihetliga värderingar behöver bli en kraft att räkna med och en tydlig motkraft till de auktoritära och främlingsfientliga krafter vi ser växa både på hemmaplan och runt om i Europa. Klarar vi att skapa ett nytt momentum i EU är jag övertygad om att framtiden ser ljus ut för det liberala, klimatsmarta och ryggradsstarka Europa.

EU är viktigt för att vi tillsammans ska kunna förbättra vårt klimat och skapa trygga och demokratiska samhällen. EU är avgörande för att vi ska kunna tillvarata svenska medborgares och Sveriges intressen i en alltmer globaliserad värld.


Fredrick Federley, andre vice ordförande Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT. Nej, våra skattepengar ska inte gå till Ungern

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Fredrick Federley

EU

Centerpartiet

Migrationspolitik

Globalisering