Högerns hårda straff är inte bäst mot brott

Slutreplik från S om gängvåldet och polisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-20

Jag har aldrig lyckats förstå varför högern tycker det bästa sättet att förebygga brott är att vänta till efter de skett, skriver Fredrik Lundh Sammeli.

SLUTREPLIK. Högern kombinerar alltid sina rop på hårdare straff med att förminska eller inte prioritera förslag till socialt inriktad kriminalpolitik. Jag har aldrig lyckats förstå varför högern tycker det bästa sättet att förebygga brott är att vänta till efter de skett.

I det läge vi är behöver vi både brottsbekämpning och brottsförebyggande arbete. Det räcker inte bara med det ena utan det behövs både och. Här och nu.

Jag är övertygad om att Rikspolischefen har rätt när han säger att samhället behöver sluta upp bakom polisen för att få ner skjutvapenvåldet och strypa nyrekryteringen till gängen.

På samma sätt som vi ofta i politiken förmår samla oss kring hårdare tag och vassare verktyg i brottsbekämpningen, lika ofta skulle vi behöva enas kring det brottsförebyggande arbetet och insatserna.

I en jämlik skola som har resurser att hjälpa varje barn att lyckas, i en socialtjänst med muskler som kan kliva in och på allvar bryta mönster, tidigt i ett barns liv eller om man som ung hamnar på glid. I reformer som bryter segregationen, förbättrar integrationen, skapar bra bostäder åt alla och där utbildning och arbete står i fokus. Det duger inte framöver att bara prata om detta, vi måste också visa att vi också sätter välfärden främst.

Även om jag var starkt kritisk till att moderaterna lämnade gängsamtalen välkomnade jag beskedet att man samtidigt var beredd att stå bakom de 34 kraftfulla åtgärderna som regeringen nu valt att gå vidare med.

Samtidigt är det ett besked som förpliktar, då går det inte som moderaterna gör att slakta det långsiktiga stödet på skolor och socialtjänst i socialt utsatta områden, skära ner på stödet för ökad jämlikhet i skolan och ha sänkt skatt som svaret på de flesta samhällsproblemen.

För mig är trygghet en förutsättning för ett jämlikt samhälle. För att skapa det behöver vi samlas för att minska klyftorna, bryta segregationen, bekämpa brottsligheten och stärka sammanhållningen i hela landet.

Brottsligheten utgör ett hot mot hela det demokratiska samhället och ska bekämpas med alla medel. För det är när tron på framtiden går förlorad som gängen och våldet blir ett alternativ.

Ska vi minska brottsligheten och öka tryggheten måste vi ha en stark välfärdspolitik, samtidigt som vi jagar och burar in bovarna. Det är bara kombinationen av en generell välfärdspolitik och ett starkt rättsväsende som kan göra skillnad på riktigt.


Fredrik Lundh Sammeli, justitieutskottets ordförande (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.