Missförstånd pekar på behov av en utredning

Slutreplik om införandet av dödshjälp i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-04

Det har varit ett stort engagemang den senaste tiden om frågan kring dödshjälp i Sverige. Där har det också visat sig att det finns en hel missförstånd vilket bara visar på behovet av en statlig utredning i frågan, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. I vår debattartikel efterfrågade vi en förutsättningslös utredning om självvalt livsslut. Istället för att bemöta i sak, eller välkomna mer kunskap på området, väljer Mattebo att blanda bort korten.

Hans missförstånd, medvetna eller ej, för inte diskussionen framåt, utan fördummar den.

Sedan DN:s reportage om den svårt sjuke mannen som fick hjälp att avsluta sitt liv har något hänt om hur vi pratar om dödshjälp. Allt fler har engagerat sig i frågan, ledartexter och debattartiklar har skrivits och upprop i sociala medier har samlat tusentals.

Det är personer som själva vill bestämma över sina egna liv och som kräver rätten till en värdig död. För det är precis vad självvalt livsslut innebär. När du inte själv får bestämma över ditt liv, gör någon annan det åt dig - i det här fallet staten.

I sin replik påstår Kristdemokratiska studentförbundet att vi skulle förespråka eutanasi. Det är en form av aktiv dödshjälp där läkaren är den som avslutar en patients liv. Det är inte vad vår artikel handlade om.

När vi pratar om självvalt livsslut handlar det istället om patienter som i slutändan själva tar läkemedlet, helt fritt från tvång och otillbörlig påverkan. Modellen som har använts i Oregon ger goda förhoppningar om att detta kan bli verklighet även i Sverige, utan att svagare grupper drabbas.

Mattebos missförstånd fördummar debatten och sätter fingret på varför en parlamentarisk utredning behövs.

Mer kunskap och ökad förståelse är vägen framåt. Olika modeller behöver jämföras och argumenten vägas mot varandra. Det görs bäst i en bred utredning. För vår del anser vi att rätten till en värdig död är en frihetsfråga. Den som förnekas att bestämma över sitt egna liv är inte fri.

Självvalt livsslut handlar om att tillgodose en lidande persons yttersta vilja.


Barbro Westerholm ,riksdagsledamot (L)
Christoffer Heimbrand, riksordförande Liberala Studenter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.