Kärnkraft behövs om utsläppen ska ner, MP

Slutreplik från M om att avveckla kärnkraftverken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-06-08

I slutet är detta enkelt. Vi måste minska utsläppen och möjliggöra att Sverige och Europa kan ställa om, inte ned. Då behövs kärnkraft men också alla andra fossilfria kraftslag. Slutreplik från Lars Hjälmered och Jessica Rosencrantz.

SLUTREPLIK. I veckan tvingades Tyskland fatta beslut om att skjuta på en planerad stängning av ett kolkraftverk för att garantera stabiliteten i det tyska elnätet. Beslutet är ett resultat av att man prioriterat stänga ner fossilfria kärnkraftverk, utan att ha ersatt den med någon annan fossilfri baskraft.

Trots att Tyskland fortfarande är mycket betroende av fossila källor för sin elproduktion och trots att landet har Europas högsta elpriser fortsätter Miljöpartiets Lorentz Tovatt försvara det tyska energiexperimentet. 

Det är inte konstigt att Moderaterna nu i flera mätningar gått om Miljöpartiet som partiet med bäst klimat- och miljöpolitik.

Sverige genomförde en förutseende energiomställning på 1970-talet tack vare att vi satsade på utbyggnad av kärnkraft. Det gör att vi i dag har en nästan helt fossilfri elmix, vilket resulterat i låga elpriser och låga utsläpp. Frågan är varför Miljöpartiet så gärna vill ändra på detta? 

Ska vi klara ställa om och elektrifiera samhället kommer alla fossilfria energislag behövas. Speciellt eftersom den ökade efterfrågan på el beräknas vara dubbelt så stor till 2045.

Mer el från kärnkraft innebär att vi, både i Sverige och Europa, lättare kan minska utsläppen genom att fler industrier kan ställa om, transporterna kan elektrifieras och smutsiga kraftslag kan stänga ned.

Tovatt hävdar att Sverige är helt beroende av Ryssland för att Vattenfall köper uran därifrån. Men faktum är att Sverige köper uran från flera olika länder – bland annat Kanada och Australien. Det är vad som kallas diversifierad värdekedja.

Till detta kan också läggas den inte oviktiga faktorn, att det var den nuvarande regeringen som förbjöd uranutvinning i Sverige. Ett beslut som Moderaterna motsatte sig.  

I slutet är detta enkelt. Vi måste minska utsläppen och möjliggöra att Sverige och Europa kan ställa om, inte ned. Då behövs kärnkraft men också alla andra fossilfria kraftslag. På så vis lägger vi grunden för en lyckad klimatomställning.


Lars Hjälmered, energi- och näringspolitisk talesperson (M)
Jessica Rosencrantz, klimat- och miljöpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.