Ta tag i gängvåldet – förslagen ligger klara

M, KD och L: Regeringen måste lyssna på oppositionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-17

Det går att ta tillbaka den mark som förlorats till de kriminella gängen. Men då måste regeringen släppa prestigen och ta till sig av de förslag som har presenterats av oppositionen i justitieutskottet, skriver Johan Forssell (M), Andreas Carlson (KD) och Johan Pehrson (L).

DEBATT. 2020 kommer tyvärr att bli ytterligare ett mörkt rekordår för den växande gängkriminaliteten.

När ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg i dag besöker Justitieutskottet kräver vi mer än undanflykter och bortförklaringar. Nu behöver regeringen genomföra mer kraftfulla politiska reformer innan våldsspiralen eskalerar ytterligare.

Ännu ett år går mot sitt slut. När bara dagar återstår av 2020 kan vi konstatera att inte heller det här året blev den vändning i rättsfrågorna som vi hade hoppats på.

Redan ifjol var antalet skjutningar på en nivå där det beskrevs som ett krisläge. Vilket det slutliga antalet blir det här året återstår fortfarande att se, men redan för några veckor sedan hade fjolårets helårssiffra på 333 skjutningar uppnåtts.

Samtidigt som skjutningarna blir fler ser vi också hur antalet dödsskjutningar fortsätter att öka. Fjolårets nivå på 42 stycken uppnåddes redan för några veckor sedan.

Att beskriva situationen som allvarlig, är en grov underdrift. I Sverige år 2020 inträffar en ny skjutning varje dag. Året om. Så ser den bistra verkligheten ut.

De kriminella gängen tar inte hänsyn till någon, allra minst till allmänheten.

Under året har vi blivit smärtsamt påminda om hur helt oskyldiga har hamnat i skottlinjen. Det är svårt att glömma den unga flickan som sköts till döds i Botkyrka tidigare i somras.

Samma tragiska utveckling gäller också för det dödliga knivvåldet. I händerna på fel person är kniven ett vapen som kan skapa oerhört allvarliga skador. Det dödliga knivvåldet har legat relativt konstant de senaste åren, men under 2020 har ett trendbrott inträffat.

Bara under det första halvåret knivskars 29 personer till döds i Sverige. Håller den trenden i sig kommer vi hamna på den högsta siffran knivdödade under hela 2000-talet.

Den växande gängkriminaliteten och de många våldsdåden, påverkar naturligtvis människors vardag och frihet. Aldrig tidigare har så många uppgett i den nationella trygghetsundersökningen att de känner otrygghet vid utevistelser sent på kvällen i det egna bostadsområdet.

Vi kan också svart på vitt se att oron över brottsligheten i samhället har ökat kraftigt sedan 2014.

Det spelar egentligen inte så stor roll vilken parameter man tittar på. Utvecklingen är likartad. Fler skjutningar. Fler dödade. Fler gängkriminella. Större otrygghet. Tyvärr är det så Sverige ser ut 2020. Det är inte svartmålning. Det är fakta.

Det är förvisso sant att problemen är långtifrån nya, liksom att kraftfullare insatser borde ha vidtagits redan för fem, tio eller till och med 20 år sedan. Ändå är det ett dåligt argument för att inte ta i med hårdhandskarna mot dagens gängkriminalitet.

Att situationen har kunnat eskalera som den gjort de senaste åren, är ett misslyckande för regeringen Löfven.

Ansvaret faller tungt på justitieminister Morgan Johansson som är inne på sitt sjunde år som chef för Justitiedepartementet. Allt som skett under dessa år är naturligtvis inte dåligt, men det förändrar inte den övergripande bilden av en regering som misslyckats med att agera i tid och fortfarande saknar både krisinsikt och nödvändig handlingskraft.

Samtidigt är det ingen naturlag att det ska se ut som det gör i Sverige.

Vi vägrar acceptera att en skjutning ska inträffa varje dag. Det går att förändra samhället till det bättre och ta tillbaka den mark som förlorats till de kriminella gängen. Men då måste regeringen släppa prestigen och ta till sig av de förslag som har presenterats av oppositionen i justitieutskottet.

Det kommer vara nödvändigt med både kraftiga straffskärpningar och en lång rad nya polisära verktyg för att klara upp fler brott. Vi måste även förstärka det så viktiga brottsförebyggande arbetet och ge barn och ungdomar i riskzonen bättre förutsättningar att skapa sig en positiv framtid.

Den danska utvecklingen visar att det går att pressa tillbaka de kriminella gängen om man verkligen bestämmer sig för det.

Förslagen ligger redan på justitieutskottets bord. Om regeringen lägger fram dem så är vi övertygade om att det kommer att finnas ett brett politiskt stöd.

Frågan vi ställer oss är; hur många fler skjutningar ska behöva inträffa innan regeringen tar i med hårdhandskarna mot gängkriminaliteten?


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson M
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson KD
Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson L


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.