Klimatförnekarna i SD styr regeringens politik

C: Ni offrar klimatet – och ökar utsläppen med 30 miljoner ton på fyra år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-10-30

Sverige behöver en klimatpolitik värd namnet. Vi hoppas att den nya regeringen orkar lyfta blicken, se krisen som pågår och ta tillbaka taktpinnen från SD, klimatförnekarnas parti, skriver Annie Lööf och Rickard Nordin.

DEBATT. Sverige har en ny regering. Som befarat blev det inte liberalt, det blev konservativt. Det blev inte grönt, det blev grått.

Den nya regeringen har ett viktigt ansvar att leda landet under den kommande mandatperioden. Vi står inför många stora utmaningar där de nu måste ta ansvar.

De måste klara av klimatomställningen, lågkonjunktur och inflation, säkra likvärdiga villkor för landsbygden samtidigt som Sverige och Europa befinner sig i ett säkerhetspolitiskt svårt läge, för att nämna några brännande områden.

I valrörelsen påtalade ofta de högerkonservativa partierna att deras sida i politiken bäst kunde hantera de allvarliga kriser Sverige nu står inför.

Men det finns en kris som de högerkonservativa glömde. En kris som kräver akuta åtgärder, som påverkar allt levande på planeten och som måste stoppas, nu. De glömde klimatkrisen.

Klimatet är vår tids ödesfråga. Vi måste leva upp till Parisavtalets mål och säkerställa en begränsning av den globala uppvärmningen den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Det är inte längre en fråga om klimatkrisen kommer utan om hur fort det kommer gå innan känsliga ekosystem utplånas helt. Innan kustnära länder, städer och åkermarker världen över översvämmas när havsnivåerna stiger. Redan i dag flyr människor från platser som antingen brinner upp, torkar ut eller översvämmas.

Klimatkrisen är här och nu och världen behöver handlingskraftiga ledare som inser både allvaret och brådskan.

Sverige kan och måste gå före i klimatarbetet.

Vi behöver mer av allt som snabbt tar oss framåt och som sänker utsläppen. Då kan vi inte fastna i diskussioner om enskilda kraftslag eller döma ut förnybara drivmedel som regeringen nu gör. Än värre, då kan man inte luta sitt regeringsunderlag mot SD, ett parti som genomsyras av klimatförnekare.

Det kan verka otroligt, men regeringens första miljöpolitiska beslut var att lägga ner miljödepartementet.

Regeringsunderlaget har också meddelat att inblandningen av förnybara biodrivmedel i bensin och dieseln ska reduceras kraftigt. Dagens reduktionsnivåer på 30,5 procent ska sänkas till 6 procent, vilket ökar beroendet av fossil energi i en tid då det behöver kraftigt minska.

Regeringen vill också försämra möjligheterna för att bygga nya vindkraftverk till havs genom att göra det dyrare för företagen att ansluta kraftverken till elnätet.

Bara under mandatperioden innebär regeringens politik att utsläppen kommer öka med 30 miljoner ton. Och fram till 2030 kommer utsläppen öka med 55 miljoner ton.

Det är lika mycket som inrikesflyget släpper ut varje år, om man gångrar det med hundra.

Varifrån ska regeringen hämta in all den koldioxidsminskning som går förlorad när man minskar reduktionsplikten? De högerkonservativa partierna menar att en utbyggd laddinfrastruktur och satsningar på CCS (koldioxidinfångning) är det som ska minska utsläppen.

Det är i grunden bra politik som Centerpartiet står bakom och har varit med och genomfört.

Men oavsett hur stora satsningar de tänker göra på laddstolpar och CCS-teknik kommer de inte i närheten av de utsläppsminskningar som reduktionsplikten idag står för. Ekvationen går inte ihop.

Reduktionsslakten drabbar också landsbygden.

Miljardinvesteringarna i biodrivmedelsproduktionen som stod för dörren skulle öka efterfrågan på restprodukter från jord-och skogsbruket. Det skulle ge tiotusentals nya jobb och nya företag. Med nya styrmedel för ökad svensk produktion hade priserna vid pumpen kunnat sänkas radikalt.

Nya förnybara drivmedel kostar enligt Energimyndigheten elva kronor per liter att producera.

Det regeringen inte nämner är att en slaktad reduktionsplikt innebär att jordbruket kommer få ta smällen för att uppnå EU:s tvingande klimatmål.

Sverige har ett ansvar att minska sina utsläpp med 50 procent till 2030 i de sektorer som inte omfattas av utsläppshandeln. När ambitionerna nu minskas i transportsektorn finns i praktiken bara en sektor kvar som kommer få bära bördan – jordbruket.

Det skulle vara ett dråpslag mot svensk konkurrenskraft, livsmedelsproduktion och försörjningstrygghet.

Ytterst riskerar det också att fylla på Putins krigskassa och underblåsa beroendet av Rysslands fossila bränslen, ett beroende som Ulf Kristersson själv lyfte som ett hot i sin regeringsförklaring.

Regeringen borde inte ställa priset vid pump mot viktiga utsläppsminskningar och Sveriges klimatmål. Det går att jaga utsläppen utan att jaga den som är beroende av en bil för att klara av vardagen.

Målet måste vara att Sverige ska bli nettoexportör av biodrivmedel samtidigt som elektrifieringen i fordonsflottan accelereras.

Då krävs både att reduktionsplikten behålls och att vi har skatter som faktiskt gynnar det förnybara.

För ju mer biodrivmedel vi producerar i Sverige, desto mer kan vi pressa ner priserna på drivmedlet. Att låta näringslivet och samhället investera i det förnybara är att investera i långsiktigt sänkta kostnader. Det är att investera i vår planet och i generationer framåt, eftersom det sänker utsläppen.

Trots att regeringen bara suttit i några dagar har de redan lyckats skapa betydligt sämre förutsättningar för Sverige att nå klimatmålen.

Än är det inte försent att ändra sig. Regeringen måste ta sitt ansvar och stoppa utsläppsökningarna. Men det brådskar. Redan nästa mandatperiod kan det vara försent.

Klimatkrisen är nu och den kräver ledarskap och handlingskraft. Centerpartiet har många skarpa förslag för minskade utsläpp och ökad konkurrenskraft.

Vi hoppas att den nya regeringen orkar lyfta blicken, se krisen som pågår och ta tillbaka taktpinnen från Sverigedemokraterna, klimatförnekarnas parti. Sverige behöver en klimatpolitik värd namnet. Sverige förtjänar en regering som tar krisen på allvar. Det handlar om Sveriges och världens framtid.


Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet
Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.