Jo, statistik hjälper mot fallskador

Replik om arbetet för att förebygga osteoporos

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-04

Skador är inte olyckor – eller otur – utan de beror på många åtgärdbara riskfaktorer. Det är smartare att bygga ett staket vid ett stup än ett sjukhus nedanför, skriver Karin Bernhoff, Gösta Bucht och Olle Svensson.

REPLIK. Osteoporosfrakturer är ett stort folkhälsoproblem, och genus och ålder gör att de negligeras. Men man kan inte minska folksjukdomar, som cancer, hjärt-kärl-, eller infektioner med att bara göra en åtgärd.

Fallskador dödar flest människor i Sverige, officiellt drygt tusen varje år, men i verkligheten kanske dubbelt upp. Många fler drabbas, så fall svarar för 80 procent av vårdplatserna för skador.

De sker i vardagen och trivialiseras därför – till skillnad från mord, flyghaverier och naturkatastrofer som når löpsedlarna.

Det är ovanligt med frakturer efter ”obetydliga vrickning av kroppen som knäcker skelettet”, Det är oftast handlösa fall: tar man inte emot sig faller man sidledes och höften är mycket svagare på tvären än i längsriktningen. Höftfraktur blir 50 gånger vanligare från 50 år till 90+.

Samtidigt halveras bentätheten, så även andra faktorer än osteoporos spelar roll.

Vi håller inte med om att ”vad hjälper statistik, om man inte säger rakt ut varför man bryter skelettet vid ett fall?” Vi vet varför äldre faller och hur ben bryts: förutom osteoporos även fallbenägenhet, och att man inte kan ta emot sig och dämpa fallet. Vi vet också hur vi ska förhindra återfall och hjälpa återfallsförbrytare.

Utan statistik hade inte döden på vägar och arbetsplatser minskats. Så resonerade Ragnar Berfenstam, den svenske läkare som räddat flest människoliv – också många av 1,6 & 2,6 miljonerklubbens medlemmar. Han startade 1953 kampanjen mot barnolycksfall, och bemöttes med spott och spe. Man trodde att skador var ödesbestämda och opåverkbara.

Skador är inte olyckor – eller otur – utan de beror på många åtgärdbara riskfaktorer. Det är smartare att bygga ett staket vid ett stup än ett sjukhus nedanför.

När Sveriges kommuner och landsting i ”Vården i siffror” på nätet redovisar fallfrakturer för alla kommuner och regioner kan 1,6 & 2,6 miljonerklubben hålla ett öga på politikerna. Var fjärde väljare är pensionär. Lagstifta som i Storbritannien att alla fallskador måste följas upp!

Fall int!


Karin Bernhoff, med dr, verksamhetschef ortopedi och handkirurgi, Akademiska sjukhuset, Uppsala
Gösta Bucht, professor emeritus geriatrik, Umeå. Sakkunnig i vård och omsorg för SPF Seniorerna
Olle Svensson, professor emeritus ortopedi, Umeå


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln