Nu får kulturskolan tillbaka sina pengar

Kulturministern: M och KD drog in stödet – vi satsar 100 miljoner kronor per år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-16

Förra hösten drev Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, igenom en slakt av statens stöd till kulturskolan. Nu återställer regeringen stödet, skriver Amanda Lind.

DEBATT. Varje vecka går tiotusentals barn och unga till kulturskolan. För många är det en trygg plats att öva sig i att stå på scen, spela instrument, dansa eller spela teater. Kulturskolan bidrar till att barn i hela landet, oavsett nivå eller ambition, får möjlighet att upptäcka en större värld. Det är värt att försvara.

Därför sjösatte den rödgröna regeringen en nationell politik för kulturskolan förra mandatperioden. Det inrättades ett statligt stöd, 100 miljoner kronor per år, till landets kulturskolor för att de skulle kunna bredda utbudet och nå fler grupper.

Utöver det satsades det på att utbilda lärare, och ett nytt kulturskolecentrum inrättades. För första gången fick kulturskolan en nationell politik, eftersom regeringen är övertygad om att barnens möjlighet att gå i kulturskola är värd att investera i.

Men den övertygelsen delas uppenbarligen inte av alla. Förra hösten drev Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, igenom en slakt av statens stöd till kulturskolan. Varenda krona försvann över en natt.

Det blev tydligt att i deras värld får barnens möjlighet att gå i kulturskola inte kosta. Det ledde till stora protester i hela landet då kulturskolorna tvingades skära i sin verksamhet. Inte sällan var det barn i utsatta områden som hårdast drabbades av M:s och KD:s nedskärningspolitik.

Jag är därför glad att i dag kunna ge besked om att regeringen återställer statens stöd till kulturskolan. I våras kunde regeringen rädda stödet för höstterminen, men i budgetpropositionen som presenteras på onsdag slår vi fast att stödet fortsätter, och från nästa år investeras återigen 100 miljoner kronor per år i landets kulturskolor. Det innebär att fler barn och unga får möjlighet att delta i kulturskolan, och att utbudet kan breddas än mer.

Kulturskolan är viktig. Man kan prata om alla positiva effekter vi vet att kultur har för hälsan, skolresultaten och den sociala utvecklingen. På längre sikt även för de kreativa näringarna och för ett samhälle där bildningen står stark.

Men det räcker gott och väl med att prata om det enda avgörande värdet: barnens eget välmående och rätt till utveckling som människor. Barnens rätt till kultur.

Men i dag når inte kulturskolan alla. Barn till högutbildade deltar i högre utsträckning än barn vars föräldrar har lägre utbildning. Barn med särskilda behov har inte möjlighet att delta på lika villkor. Många kommuner brottas också med tuff ekonomi.

Gång efter annan hör vi om nedskärningar i kulturskolan. Men varje gång möts det av stora protester. Kulturskolan engagerar.

Kommunernas skilda förutsättningar och barns olika behov visar att statens har en viktig roll i att stärka barns tillgång till kulturskola. Detta gör regeringen genom nationell samverkan, stöd för utveckling och förbättrad tillgång till lärare och pedagoger. Det statliga stödet behövs för att göra kulturskolan mer tillgänglig i hela landet och för att öka dess utbud.

M och KD anser uppenbarligen att barnens kultur är en lämplig besparingspost i statsbudgeten. Regeringen tycker annorlunda. Därför återställer vi statens stöd till kulturskolan, för att fler barn och unga ska få möjlighet att i den utforska sin kreativitet. Jag kommer alltid försvara kulturskolan. För barns och ungas rätt till en större värld är värd att satsa på.


Amanda Lind, kulturminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.