Debatt

Lyssna på era väljare – skydda hyresgästerna

Hyresgästföreningen: Varför säger M, SD, C, KD och L nej till viktiga förbättringar?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det ser ut som att delar av förslagen för stärkt skydd för hyresgäster inte kommer röstas igenom i riksdagen. Enligt vår undersökning går detta stick i stäv med vad väljarna tycker. Lyssna på dem, M, SD, C, KD och L, skriver Marie Linder.
Det ser ut som att delar av förslagen för stärkt skydd för hyresgäster inte kommer röstas igenom i riksdagen. Enligt vår undersökning går detta stick i stäv med vad väljarna tycker. Lyssna på dem, M, SD, C, KD och L, skriver Marie Linder.

DEBATT

DEBATT. Den svenska bostadspolitiken har haft en närmast unik ambition: alla boendeformer – ägt, kooperativt och hyrt – ska vara trygga och bra alternativ.

Denna ambition har gjort hyresrätten till ett tryggt sätt att bo, med god boendestandard och förutsägbar kostnadsutveckling. Men det betyder inte att det saknas utmaningar.

I dag urholkas hyresgästers rättigheter vid större renoveringsarbeten, vid extraordinära händelser som att bostaden brinner upp eller sprängs, och när oseriösa fastighetsägare försummar sina plikter.

Därför behöver hyresgästernas rättigheter stärkas.

Hyresgästföreningen får vi dagligen vittnesmål från hyresgäster vars rättigheter undergrävs. Det här uppmärksammas också av samhället i stort. Uppdrag Gransknings senaste reportage, ”Miljardprogrammet, vittnar om människors utsatthet när kortsiktiga ägare tvingar hyresgäster från hus och hem.

I Hem & Hyra läser vi om hyresvärdar som chockhöjer hyrorna med över 60 procent och tvingar åttiotreåriga Blanka att flytta.

Aftonbladet Ledare skriver om slumvärdar i Ludvika som tvingar sina hyresgäster att bo i otjänliga lägenheter.

Hyresgästernas rättigheter behöver stärkas. Inte tvärtom.

I morgon, den 18 november, lägger regeringen fram propositionen Stärkt skydd för hyresgäster” på riksdagens bord. Den ursprungliga utredningen hade visserligen mer långtgående förslag för att stärka hyresgästernas möjlighet till inflytande över omfattande renoveringar, och jag beklagar att dessa delar saknas.

Men trots det gläds jag åt att hyresgästernas mobilisering burit frukt, och att det nu ligger ett förslag för stärkta rättigheter på riksdagens bord.

Samtidigt är jag orolig inför omröstningen den 18 november. I skrivande stund ser det till exempel inte ut som att förslagen om infasning av höga hyror efter upprustning kommer röstas igenom i riksdagen.

Enligt vår nya Novus-undersökning går detta stick i stäv med vad väljarna tycker. Enligt vår undersökning vill en överväldigande majoritet av den svenska väljarkåren se att tre av de fyra förslagen i propositionen genomförs.

Vi vill därför ställa frågan till de forna allianspartierna och SD: Tycker ni verkligen inte det är bättre att höga hyresökningar efter stora renoveringar trappas upp under längre tid? I stället för att drabba hyresgäster genom chockhöjningar av hyran?

En överväldigande majoritet av era väljare tycker att det är ett bra förslag. I dag måste många gå från hus och hem efter omfattande renoveringsarbeten. Så kallade ”renovräkningar”.

Och SD och L: Varför tycker ni inte det är rimligt att de hyresgäster vars lägenheter brinner upp eller sprängs får ett nytt hyreskontrakt?

Det anser era väljare vara fullt rimligt. Enligt 71 respektive 63 procent av era väljare så borde en hyresgäst inte hamna på gatan när det värsta inträffar.

Den röda tråden genom förslagen som nu läggs på riksdagens bord är att hyresgästernas rättigheter stärks gentemot den starkare parten, hyresvärden. Och det är precis det här som konsumentskyddslagstiftning syftar till: att jämna ut spelplanen och stärka den som är svagare.

Att det nu också ska gälla vid brand, stora renoveringsarbeten eller när fastighetsägaren låtit huset förfalla borde vara självklart.

Vi vill därför uppmana M, SD, C, KD och L: Lyssna på era väljare i morgon.


Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Bostadspolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Målet – en halv miljon nya bostäder till 2030

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Marie Linder

Novus

Hyresgästföreningen

Renovering