Debatt

Du försvarar övergrepp på demokratin, Åkesson

Slutreplik från Centerpartiet i debatten om SD och Ungern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om det är något som historien har lärt oss så är det att öppenhet mot omvärlden och samarbete med omgivningen är det som löser de stora problemen. Det finns inte ett enda exempel i historien där ökad klyvning och isolering skapar framgång, skriver debattören.
Om det är något som historien har lärt oss så är det att öppenhet mot omvärlden och samarbete med omgivningen är det som löser de stora problemen. Det finns inte ett enda exempel i historien där ökad klyvning och isolering skapar framgång, skriver debattören.

DEBATT

SLUTREPLIK. Jimmie Åkesson skriver att han inte ser utvecklingen i Ungern som problematisk.

Vad han kallar ”en annan politik” handlar inte om andra politiska åsikter, det handlar om att angripa grundläggande demokratiska institutioner och principer. Kommunister har under årtionden monterat ner demokratins grundpelare samtidigt som de påstår att de är demokrater.

Orbán gör samma sak, den enda skillnaden är att han i stället hävdar att han är frihetsvän. När Åkesson ställer sig på Orbáns sida är det dessa angrepp han försvarar.

Åkessons svar gör det extra tydligt att Sverigedemokraternas idealsamhälle står i stark kontrast till Centerpartiets.

Hans klagokör med samma slentrianmässiga universallösningar ger heller inga svar på de problem som vare sig Sverige eller EU står inför. Sverigedemokraterna är fortfarande svaret skyldigt hur de vill minska kriminaliteten och öka tilliten i samhället.

Vi är övertygade om att EU-samarbetet är en del av den lösningen. EU behövs för att minska stöldligorna på landsbygden, för att bonden ska kunna sälja sina varor och för att produkterna som produceras på verkstadsgolvet ska kunna exporteras.

Är det något som historien har lärt oss så är det att öppenhet mot omvärlden och samarbete med omgivningen är det som löser de stora problemen. Det finns inte ett enda exempel i historien där en ökad klyvning och isolering skapar framgång.

Centerpartiet blundar inte för samhällsproblemen, varken i Sverige eller Europa. I Sverige misslyckas integrationen, vårdköerna växer, utsläppen ökar och landet riskerar att klyvas. I EU drabbar överdriven detaljstyrning och omotiverad klåfingrighet enskilda medborgare. Men vårt arbete går ut att lösa de här problemen. När Sverigedemokraterna sprider oro och målar upp en grovt vinklad bild så vill vi i stället lösa problemen för att skapa trygghet och framtidsoptimism.

Alternativen står mellan att ängsligt se i backspegeln eller att ta täten för lösningar som fungerar gör Sverige till ett ännu bättre land att leva i. Till skillnad från Sverigedemokraterna väljer vi alltid det sistnämnda och har blicken framåt.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Åkesson blundar för hotet mot demokratin

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

EU

Fredrick Federley

Jimmie Åkesson

Viktor Orbán

Sverigedemokraterna

Centerpartiet