Barnkonventionen används som slagträ

Replik från Unga örnar om att avskaffa konventionen som lag

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Barnkonventionen används nu som ett slagträ i debatten om gängkriminalitet. Det är inget annat än populism, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro och Yasmine Bladelius.
Barnkonventionen används nu som ett slagträ i debatten om gängkriminalitet. Det är inget annat än populism, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro och Yasmine Bladelius.

DEBATT

REPLIK. Dousa och Ekeblad från Moderaternas ungdomsförbund skriver i sin artikel att barnkonventionen bör upphöra som svensk lag. Inte ens ett år efter att den kommit till.

I Sverige har arbetet med att implementera barnkonventionen och leva efter dess principer varit otillräckliga, det har flera olika undersökningar och instanser visat på.

Det handlar i grund och botten om en ovilja från ledare inom Muf att ha barnkonventionen som svensk lag och om synen på barn som inget annat än någon annans tillhörighet.

Att sedan mena på att anledningen till att säkerheten på Sis-institutionerna är låg till följd av barnkonventionen är inget annat än populism.

Och de som drabbas är barnen.

Vi håller dock med skribenterna. Säkerheten på Sis-boendena måste öka. Många ungdomar som sitter på dessa boenden kan utgöra en fara gentemot sig själva, sin omgivning och samhället.

Därför behövs utökade resurser till dessa boenden och ny lagstiftning som ger utökade möjligheter för att skydda samhället.

Svensk lag ger i dag exempelvis redan Sis rätt att inskränka den intagnes rätt att använda mobil och internet. Om det inte räcker och Sis behöver ökade befogenheter i lag eller förordningar så måste naturligtvis politiken pröva det.

Det blir då märkligt att vilja ta bort en lag som inte står i vägen för det skribenterna önskar se hända.

Barnkonventionen stärker barnens rätt till sitt eget liv, att ta bort det för något som inte barnkonventionen hindrar är att göra hela samhället, men framförallt barnen, en ideologisk otjänst.

Nu har regeringen skjutit till mer resurser till Sis-boendena och vi hoppas att en ny lagstiftning kommer till som ökar säkerheten för de intagna och samhället.

Barnkonventionen används nu som ett slagträ i debatten om gängkriminalitet.

Svenska barn förtjänar bättre och de förtjänar politiker som vet hur den svenska lagstiftningen ser ut och kan agera därefter. Ideologiskt trams om att ta bort barns rätt är inte värdigt en realitet som faktiskt behöver se en förändring.

Slå mot rätt lagstiftning och låt barn fortsatt vara rättighetsbärare i vårt land.


Yasmine Bladelius, ordförande Unga örnar
Daniel Vencu Velasquez Castro, förbundssekreterare Unga örnar


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE