Löfven, ta tag i vår arbetskraftsinvandring

S-politiker: Det räcker inte att skylla på regeringen Reinfeldt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-20

Vårt parti upprepar gärna att den illa fungerande arbetskraftsinvandringen är ett arv från regeringen Reinfeldt, men Riksrevisionens budskap är glasklart: Regeringen gör inte tillräckligt för att stävja exploateringen av utländsk arbetskraft här och nu, skriver Kristina Edlund och Elias Aguirre.

DEBATT. Regeringen behöver agera i stället för att skriva debattartiklar undertecknade av S partiledning om problemen med arbetskraftsinvandringen. Situationen är utom kontroll och det är vi lokalpolitiker som hamnar i sticket.

Tisdagen den 15 december släppte Riksrevisionen rapporten ”Statens insatser mot exploatering av arbetskraft”. Kritiken var inte nådig. Regeringen kritiseras för de stora brister som finns vad gäller insatserna mot arbetskraftsexploatering.

Som lokalpolitiker ser vi dagligen hur människor utnyttjas. Det handlar både om utländska medborgare som lockats hit och hamnar i ett beroendeförhållande till en oseriös chef, samt svenska arbetare som får allt svårare att behålla vettiga arbetsvillkor i konkurrensen med arbetstagare från länder utan socialt skyddsnät. 

Fusk med arbetstillstånd, slavliknande förhållanden och oseriösa företag inom städ-, restaurang- och byggbranschen hör tyvärr till vardagen.

Vårt parti, Socialdemokraterna, upprepar gärna att den illa fungerande arbetskraftsinvandringen är ett arv från regeringen Reinfeldt, men Riksrevisionens budskap är glasklart: Regeringen gör inte tillräckligt för att stävja exploateringen av utländsk arbetskraft här och nu.

Även om regeringen Reinfeldt bär skulden för att det nuvarande systemet är det djupt problematiskt att den nuvarande S-ledda regeringen inte gör mer för att stävja arbetskraftsexploateringen.

Mot bakgrund av Riksrevisionens rapport ser vi det som nödvändigt att regeringen agerar direkt. Vi vill se:

  • En kraftig ökning av inspektionerna inom branscher som är särskilt utsatta för arbetskraftsexploatering. Här lyfter Riksrevisionen Storbritannien och Finland som goda exempel. I dessa länder finns särskilda inspektörer som inspekterar arbetsförhållanden för riskgrupper för arbetskraftsexploatering.
  • Ett tydligt mandat till våra myndigheter att arbeta med frågan, samt att man reder ut vem som har ansvar för vad. Det får inte råda minsta tvekan kring vilka som har huvudansvaret att motverka arbetskraftsexploatering. 
  • Förutsättningar för rättsväsendet att kunna lagföra arbetsgivare som utnyttjar människor. Riksrevisionens granskning visar att det är en närmast obefintlig risk för arbetsgivare att bli straffade för människoexploatering eller människohandel.

Slutligen är vi djupt oroade över hur integrationen ska lyckas. En stor del av jobben som vare sig kräver lång utbildning eller goda kunskaper i svenska erbjuds utländska medborgare, vilket stänger ute många som sökt skydd i Sverige och behöver en väg in i samhället.

Fortsätter vi såhär kommer vi få gigantiska problem för svensk integration. Det borde även oroa regeringens samarbetspartier Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som drev igenom dagens system.

Det var inte så här det var tänkt att fungera och det är dags att göra om. Ett första steg för regeringen är att agera här och nu. Ett andra vore att sätta sig ned med samarbetspartierna MP, C och L och sätt hårt mot hårt. Så här kan vi inte ha det.


Kristina Edlund, kommunalråd i Linköping (S)
Elias Aguirre, kommunalråd i Linköping (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.