Ändra lagen - vi som är veganer diskrimineras

Debattörerna: Påskynda det gröna kostskiftet för vår hälsa och miljö

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-02 | Publicerad 2019-12-26

Trots växande acceptans och respekt för grönare ätande upplever många svårigheter av sociala skäl. Mat för oss samman. Att inte dela måltider med sin omgivning kan skapa en känsla av utanförskap, skriver debattörerna.

DEBATT. Allt fler väljer att äta mer vegetarisk mat eller att äta helt växtbaserat på grund av vinster för djur, hälsa och miljö.

Trots en växande acceptans och respekt för ett grönare ätande upplever många fortfarande svårigheter, främst av sociala skäl. Mat för oss samman. Att inte dela måltider med sin omgivning kan hos många skapa en känsla av utanförskap och sannolikt är detta den viktigaste faktorn till att många av oss inte minskar vår konsumtion av kött- och mejeriprodukter.

Men därtill vill vi peka på tre områden där nuvarande samhällsordning direkt motverkar ett skifte till grönare ätande i befolkningen och en förändring på dessa områden är angelägen.

  1. Diskriminering. Personer som väljer en vegansk livsföring inkluderas i dagsläget inte av diskrimineringslagstiftningen (DL). Detta tar sig tydligt uttryck inom barnomsorgen. I Sverige har alla barn rätt till mat i förskola och skola. De familjer som väljer en växtbaserad kosthållning baserat på etik och vetenskap synes dock inte omfattas av denna rättighet. Religion eller medicinska skäl kan ingen skola bortse ifrån, enligt DL och religionsfrihet.
  2. EU-stöd. 300 miljarder kronor av EU-medborgares skattepengar går årligen till kött- och mejeriindustrin i form av EU-stöd.
  3. Okunskap. En helt växtbaserad kost är näringsriktig i alla livets skeden. Detta enligt eniga expertpaneler, bl a världens största yrkesorganisation av dietister och nutritionister. Trots detta lyfts återkommande argument mot vegansk kost att det skulle leda till brister och nedsatt funktion, även från politiker och branschorganisationer kopplade till köttindustrin. I dokumentärfilmen ”The Game Changers” bekräftar läkare, vetenskapsmän och elitidrottare att vi inte behöver animaliska produkter för att kunna träna hårt. Många som sett filmen upplever att myten att vi behöver kött krossats. Filmen lyfter även hälsovinster av att äta helt från växtriket.

Analyser av både miljö- och hälsoeffekt för olika livsmedel visar att det är hela vegetabilier som är mest gynnsamt för båda. Processade livsmedel som socker och vitt mjöl och samtliga animaliska livsmedel utfaller sämre. En vegansk kost ger större hälso- och miljövinster jämfört med en lakto-ovo-vegetarisk eller att följa globala kostråd. Ju mindre animaliska produkter vi äter, desto färre djur kommer att lida och dö i våra djurfabriker.

Invägandes dessa fördelar för individer, samhälle och miljö måste vi så klart vidta åtgärder för att underlätta grönare matval, eller åtminstone undanröja hinder. Som minimum vädjar vi härmed till vår regering att vidta politiska åtgärder för att:

  • Utöka dagens diskrimineringslagstiftning till att inkludera livsföring på etisk och vetenskaplig grund, som veganism. 2011 gjordes detta i England.
  • Verka för att EU:s stöd till kött- och mjölkindustrin avvecklas.
  • Ta initiativ till informationskampanjer för att motverka okunskap om växtbaserat ätande.

Dessa åtgärder kommer påskynda det gröna kostskifte som redan pågår vilket är angeläget för vår hälsa, miljö och för att stärka ett upplyst och empatiskt samhälle. Välj vego.


David Stenholtz, bitr överläkare onkologi och ordförande Läkare för framtiden
Sarah Mansouri, kommunikationschef Djurens Rätt
Annika Carlsson Kanyama, docent KTH
Pär Friberg, präst Svenska kyrkan
Lars Frölander, OS-medaljör simning
Ida Kjos, jurist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här:

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.