Kyrkan i Malmö ska inte ägna sig åt politik

SD-politiker: Nya kyrkoherden är profilerad på vänsterkanten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-04-27 | Publicerad 2020-04-23

Malmös nya kyrkoherde Gunilla Hallonsten har ständigt gett sig in i politiska frågor som skapar konflikter och får människor att uppfatta Svenska kyrkan som en vänsterorienterad organisation, skriver Nima Gholam Ali Pour.

DEBATT. Den 16 april beslutade kyrkorådet i Malmö pastorat att utse Gunilla Hallonsten till ny kyrkoherde i Malmö. Sverigedemokraterna var den enda nomineringsgrupp som motsatte sig denna utnämning.

Kyrkorådets ordförande Claes Block (S) har i olika medier sagt att det ska mycket till för att man ska reservera sig mot utnämningen av en kyrkoherde.

Jag håller med och detta var inte ett lättvindigt beslut utan vi har flera anledningar till varför vi röstade nej till Gunilla Hallonsten som kyrkoherde i Malmö pastorat.

2016 formulerade Hallonsten en bön som en avslutning till ett utskick om en rikskollekt till Svenska kyrkans internationella arbete. Bönen inleds med:

”Gud, Heliga Treenighet, Fader och Moder, Son – Syster och Broder, och Ande – livgiverska och inspiratör...”

Sverigedemokraterna vill inte med denna kritik öppna upp en diskussion om Gud är en man eller kvinna. Det handlar om att vi vill att den som leder arbetet i Svenska kyrkan i Malmö inte ska förväxla en bön med ett inlägg i genusdebatten.

Detta är viktigt för oss eftersom kyrkan måste kommunicera på ett sätt som gemene man förstår. Mellan 2014 till 2018 har antalet medlemmar i Svenska kyrkan i Malmö minskat med 11 547 medlemmar.

Detta har olika orsaker men om Svenska kyrkan i Malmö vill nå ut till nya grupper måste man använda ett språk som har sin förankring i den världsvida kyrkan.

2016 var Hallonsten signatär till ett brev som skickades till sju av de åtta riksdagspartierna. I brevet påstods det att Israels regering aldrig kommer att acceptera en tvåstatslösning.

Alla förhandlingar som berör Israel-Palestina-konflikten har utgått från tvåstatslösningen och även Trumps fredsplan förordar en tvåstatslösning. Det går att framföra kritik mot Israel.

Däremot är det en helt annan sak att framföra felaktiga uppgifter och använda kyrkan som en plattform för att göra detta.

Malmö har haft anti-israeliska demonstrationer där riksdagsledamöter har deltagit och där antisemitiska slagord har ropats ut; ungdomsförbund som har ropat att man ska ”krossa sionismen”. Extrema anti-israeliska uttryck har ofta gått hand i hand med antisemitismen i Malmö.

I en sådan situation borde vi inte utnämna en kyrkoherde som har en historia av att sprida felaktiga uppgifter till riksdagen om staten Israel.

Hallonsten är även känd för att ge sig in i kontroversiella politiska frågor. I februari skrev hon under en debattartikel där hon förespråkar att Sverige ska bistå med att IS-barnen i Syrien ska föras till Sverige. I december 2018 var hon signatär till en debattartikel som argumenterade mot tiggeriförbud.

Svenska kyrkan är en del av civilsamhället och det är omöjligt för en sådan stor organisation att hålla sig borta från politiken helt och hållet. Vi sverigedemokrater menar att Svenska kyrkan ska hålla sig borta från politiska frågor som splittrar människor eller som får vissa människor att känna sig ovälkomna i Svenska kyrkan.

Hallonsten har ständigt gett sig in i politiska frågor som skapar konflikter och får människor att uppfatta Svenska kyrkan som en vänsterorienterad organisation. Att ha en sådan person som kyrkoherde gynnar inte Svenska kyrkan i Malmö.

Det finns en misstänksamhet bland många om att Svenska kyrkan har en politisk dagordning med vänsterinriktning. Denna misstänksamhet förstärks av att kyrkorådet i Malmö utnämner en person till kyrkoherde som de senaste åren har profilerat sig i politiska frågor och ofta positionerat sig till vänster om Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna verkar för att stärka förtroendet för Svenska kyrkan i Malmö. En del av detta arbete är att se till att präster inte får använda kyrkan som en plattform för att genomföra sin politiska dagordning.

En annan del av detta arbete är att fler människor ska känna sig välkomna till kyrkan, oavsett vilket parti de röstar på. Därför valde vi att rösta nej till Gunilla Hallonsten som kyrkoherde i Malmö.


Nima Gholam Ali Pour, ledamot i kyrkorådet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här