Debatt

Regeringen var inte redo att kapa utsläpp

Slutreplik från V om klimatpolitik och en tredje elkabel till Gotland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När S och MP säger nej till Gotlandskabeln, stoppar de alltså en kraftfull utbyggnad av förnybar el och de säger nej till att Sveriges näst största utsläppare kan kapa sina utsläpp, skriver Jens Holm.
När S och MP säger nej till Gotlandskabeln, stoppar de alltså en kraftfull utbyggnad av förnybar el och de säger nej till att Sveriges näst största utsläppare kan kapa sina utsläpp, skriver Jens Holm.

DEBATT

SLUTREPLIK. Det blev inte ett ja till en tredje elkabel till Gotland när riksdagen röstade i frågan. Regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet var inte redo att se till att Sveriges näst största utsläppare, cementfabriken i Slite, kan kapa sina utsläpp.

Miljöpartiets vilja att peka finger mot vad vi gjorde eller inte gjorde i budgetförhandlingarna under förra mandatperioden är anmärkningsvärd. Vår bild är att det var Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tillsammans drev på Socialdemokraterna i en progressiv klimatpolitisk riktning. När Vänsterpartiet försvann stannade arbetet av.

För Socialdemokraterna är inte ett klimatparti och övriga januaripartier är som vanligt mest intresserade av att ge höginkomsttagare mer pengar i plånboken.

Att regeringens klimatarbete haltar blev tydligt i Klimatpolitiska rådets sågning av regeringens klimatpolitik förra veckan. Klimatpolitiska rådet pekar på att regeringen inte har en plan för att nå klimatmålen.

Det har däremot Vänsterpartiet, något Tovatt kan ta del av i vår motion med hela 84 konkreta nya omställningsförslag jämfört med regeringens så kallade handlingsplan för klimatet.

Vi vill ha en rättvis klimatomställning där hela samhället är med och tar ansvar. Därför vill vi omedelbart stoppa alla subventioner till fossilindustrin. Men vi vill också hjälpa de företag som tar ett klimatansvar att ställa om. Vi vill ha en grön investeringsbank där både företag, kommuner och landsting ska kunna låna för att ställa om.

Vi bygger inte heller nya motorvägar eller planerar för fördubblat flygande från Arlanda, något som regeringen just nu planerar för.

I dag är det många som gör så gott de kan; äter vegetariskt, källsorterar och försöker resa kollektivt. Det är fantastiskt och ska uppmuntras. Men samtidigt lever vissa, ofta de som har gott om pengar, högt över huvudet på oss andra med en helt ohållbar livsstil. Vi vill att de pengar ska användas till gemensamma investeringar som är bra för klimatet.

Vi sitter inte på läktaren, vi är alltid redo att samarbeta för en klimatpolitik som gör skillnad. Det är något miljörörelsen har upptäckt. Inför valet konstaterade de att det är Vänsterpartiet som har bäst politik för miljön.


Jens Holm, klimatpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Miljöpartiet, svik inte klimatet

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Jens Holm

Vänsterpartiet

Miljöpartiet

Socialdemokraterna

Klimathotet

Slite