Debatt

Hedersvåldet tvingade mig att fly från Sverige

Nora, 21: Hjälp oss i stället för att använda oss som slagträ i valrörelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är en av de hedersutsatta som har flytt landet. Det är lätt att tro att man försvinner ur svenska offentliga system när man försvinner ut ur landet, men så är det inte. Jag har tröttnat på politiker som plockar billiga poäng på vår utsatthet och vill se faktiska åtgärder som gör skillnad i mitt liv, skriver Nora, 21 år. Bilderna är genrebilder och har inte med texten att göra.
Jag är en av de hedersutsatta som har flytt landet. Det är lätt att tro att man försvinner ur svenska offentliga system när man försvinner ut ur landet, men så är det inte. Jag har tröttnat på politiker som plockar billiga poäng på vår utsatthet och vill se faktiska åtgärder som gör skillnad i mitt liv, skriver Nora, 21 år. Bilderna är genrebilder och har inte med texten att göra.

DEBATT

DEBATT. Valrörelsen är i gång och jag representerar den grupp som inte sällan används som ett slagträ för politiker att propagera för hårdare straff och inskränkningar i asylrätten.

Jag har tröttnat på politiker som plockar billiga poäng på bekostnaden av vår utsatthet och vill i stället se faktiska åtgärder som gör skillnad i mitt liv.

I Sverige uppskattas omkring 240 000 människor att leva under hedersförtryck och omkring 24 000 människor lever med någon form av skyddad identitet.

Tidigare i år kom Jämställdhetsmyndigheten med en alarmerande rapport som visade att tre av fyra gömda kvinnor någon gång blivit röjda, många utav myndigheter. Nästan ingen av kvinnorna hade beviljats fingerade personuppgifter, det vill säga en helt ny identitet.

Det finns ingen statistik på hur många hedersutsatta som har flytt landet, men jag är en av dem. Det är lätt att tro att man försvinner ur Sveriges system när man försvinner ut ur landet, men så är inte fallet.

Sverige har en stark offentlighetsprincip som innebär att personuppgifter är offentliga handlingar, det gäller också dem som utvandrat från Sverige. Samtidigt har inte utvandrade medborgare rätt till skyddad folkbokföring, den åtgärd som skulle skyddat våra personuppgifter i vårt nya land. 

Det är tydligt att Sveriges system inte är anpassat till offer för kollektivt sanktionerat våld. Vi som är utsatta för hedersvåld har ofta många förövare och ännu fler potentiella förövare. Det går således inte att lagföra alla potentiella förövare som trots att de inte begått något brott kan utgöra ett hot.

Ett kontaktförbud räcker heller inte när förövarna är många och ett överfallslarm hjälper inte om någon redan bestämt sig för att döda dig.

En sekretessmarkering som är den lägsta graden av skyddad identitet uppnår inte sin funktion när man har familjemedlemmar som jobbar i de olika välfärdssystemen.

För oss som lever på flykt utanför Sveriges gränser är inte heller skyddad folkbokföring ett alternativ eftersom det bara är till för personer som är skrivna i Sverige. 

I socialtjänstens papper står det att jag lever med en mycket allvarlig hotbild och att det finns en hög sannolikhet att familjen gör verk av sina hot. Jag beviljades akut skyddsboende utanför Sveriges gränser för att behovet inte gick att tillgodose på annat sätt. Men i dag lever jag som papperslös i ett annat land i Europa eftersom Sverige inte ger mig det skydd jag behöver.

Eftersom mina personuppgifter som utvandrad är offentliga handlingar samtidigt som jag inte får skyddad folkbokföring av svenska myndigheter kan jag heller inte skriva mig i det nya landet.

De allra flesta länder har någon grad av offentlighetsprincip och inget land som jag känner till ger skydd till papperslösa.

Det gör att jag inte är folkbokförd någonstans och rådet som ges av advokater är att begå folkbokföringsbrott.

Som svensk medborgare får jag heller aldrig flyktingstatus eftersom Sverige förväntas skydda sina medborgare, något som med Jämställdhetsmyndighetens rapport i åtanke inte efterlevs.

Hedersutsatta som flytt landet är en grupp som sällan hörs i debatten, men våra liv påverkas i allra högsta grad av svensk politik.

Vi kan av naturliga skäl inte stå längst fram på barrikaderna, utan vi är helt beroende av er andra.

Därför vill jag avslutningsvis rikta mig till alla Sveriges politiker, från riksdag till regering; nästa gång ni försöker plocka billiga politiska poäng på bekostnaden av vår utsatthet, kom då ihåg att det inte längre är min familj som hindrar mig från att leva ett fritt liv, det är systemen ni har skapat.

Det är under 100 dagar kvar till valet och ni har inte bara makt, men också skyldighet att göra något åt det.


Nora, 21 år
På grund av hotbilden skriver debattören under pseudonym.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Gömda kvinnor

LÄS VIDARE

DEBATT Sverige sviker flickorna – förbjud slöja i skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Gömda kvinnor

Våldet mot kvinnor

Folkbokföring

Papperslösa

Hedersvåld

Jämställdhetsmyndigheten

Hedersförtryck