Nu måste vi kvinnor ta ansvar för vårt underliv

Debattörerna: Det dags att lägga undan skammen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-08

42 procent av alla kvinnor mellan 16 och 29 år är obekväma med att prata om underlivsbesvär. Det är en chockerande siffra. Låt inte normer eller skam styra över din kropp. Ta ansvar och äg ditt underliv, skriver Amelia Adamo, Ann Söderlund, Aino Fianu Jonasson, Carina Rylander och Rebecka Kaplan Sturk.

DEBATT. Vi kvinnor måste sluta skämmas för våra underliv och våga prata om underlivsbesvär. Det är dags att ta ansvar för vår underlivshälsa – och en gång för alla bryta stigmat runt snippan. 

Vi lever i en tid när kvinnor är friare och har större makt över sina liv än någonsin i modern tid. Men det finns ett område dit friheten inte ännu nått: underlivet. En undersökning om kvinnors relation till sitt underliv, Vagivitals underlivsbarometer, visar att sex av tio kvinnor tycker att det är pinsamt att söka vård för underlivsbesvär. Bland unga kvinnor är andelen hela 77 procent.

När vi bryter armen åker vi till akuten. När vi får ont i en tand ringer vi tandläkaren. Men när vi får underlivsbesvär är många av oss för obekväma för att söka hjälp.

Vi som tillhör äldre generationer trodde kanske att vi plogat vägen och att yngre kvinnor skulle bryta nya barriärer. Men det är precis tvärtom: 42 procent av alla kvinnor mellan 16 och 29 år är obekväma med att prata om underlivsbesvär. Det är en chockerande siffra.

Vi lever i en tid där den perfekta ytan visas upp i sociala medier varje minut av dygnet. Många kvinnor ägnar mer tid åt färgen och längden på sina ögonfransar än på att ta hand om sitt underliv. Vi betalar tusentals kronor för hudkrämer att smörja i ansiktet – medan underlivet får sköta sig själv. 

Konsekvenserna av detta kan bli allvarliga. Kvinnor kan dras med underlivsbesvär och allvarliga sjukdomar under lång tid, trots att hjälp finns att få. Att inte söka vård sänker livskvaliteten och leder i värsta fall till en för tidig död.

Medan många män har en avslappad kompisrelation till sitt underliv är vi kvinnor rädda för att prata om det. Kanske är en anledning rent anatomisk: det är svårare för kvinnor att bli vän med sitt underliv.

Snoppen hänger och dinglar, lätt tillgänglig att se. Snippan däremot sitter gömd. Det krävs en aktiv handling för att en kvinna ska bli bekväm med sitt underliv: vi behöver bestämma oss för att lära känna det. Men många kvinnor har aldrig tittat på sig själva i en spegel för att ta reda på hur underlivet ser ut.

Det finns också en lång historia av att kvinnokroppen har varit laddad. Den har objektifierats, bedömts och värderats. Dess funktioner, eller brist därpå – som mens, inkontinens och torra slemhinnor – har setts som orent och pinsamt. Våra sjukdomar och behov har smusslats undan och hyschats ner. Underlivsbesvär har varit något man skött på kammaren.

Nu är det dags att lägga undan skammen.

Vi måste prata mer om kvinnors underlivshälsa på alla nivåer i samhället. Vi behöver vara förebilder för varandra och våga prata om vår hälsa och våra kroppar, även underlivet.

För underlivet är inte något frikopplat och annorlunda – det är en del av vår kropp. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för att normalisera underlivet, för oss själva och för varandra.

Att förändra normer och bryta tabun behöver inte ta så lång tid. De senaste åren har vi börjat prata om många känsliga saker på nya sätt. Metoo bröt tystnaden runt sexuella trakasserier och kvinnors utsatthet. Nu är det dags att krossa en annan tystnadskultur, den runt kvinnors underliv.

Börja med dig själv. Titta dig i spegeln och bli kompis med ditt underliv. Prata om det med dina vänner. Och viktigast av allt: sök hjälp när det krånglar.

För underlivet är inte något att skämmas över – utan det ska vara en källa till njutning och glädje genom hela livet. Och det förtjänas att behandlas därefter. Tillsammans kan vi visa att våra underliv är viktiga. Låt inte normer eller skam styra över din kropp. Ta ansvar och äg ditt underliv!


Amelia Adamo, kvinnotidningsredaktör och författare
Ann Söderlund, journalist, författare och programledare
Aino Fianu Jonasson, docent i obstetrik och gynekologi och ansvarig för kvinnoforskningsenheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge
Carina Rylander, Leg. barnmorska
Rebecka Kaplan Sturk, Leg. specialistläkare inom gynekologi och obstetrik


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.