SD, det är vi i S som sätter välfärden främst

Replik från Lena Hallengren (S) om välfärdslinjen till SD

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu påstår Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt att även de står upp för välfärden. Det är inte första gången SD:s partiledning skarvar med sanningen, skriver  Lena Hallengren och Annelie Karlsson (S).
Foto: TT
Nu påstår Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt att även de står upp för välfärden. Det är inte första gången SD:s partiledning skarvar med sanningen, skriver Lena Hallengren och Annelie Karlsson (S).

DEBATT

DEBATT. Socialdemokratin har alltid varit ett parti för vanligt folks trygghet. Sedan vi bildades 1889 har vi drivit på så att Sverige har blivit en av världens främsta välfärdsnationer. Förskola, pension och allmän sjukvårdsförsäkring är bara några exempel.

Vi kommer fortsatt att sätta välfärden främst, i strid mot konservativa krafter. Nu påstår Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt att även de står upp för välfärden. Det är inte första gången SD:s partiledning skarvar med sanningen. I skarpt läge har de i regel röstat för sämre förutsättningar för skola, vård och omsorg.

Låt oss ta några exempel. 2014 gick SD till val på resurstillskott och begränsade vinster i välfärden. Efter valet röstade de i stället för Moderaternas skattesänkningar, och de fällde regeringens förslag om att stoppa vinstjakten i välfärden.

Efter valet 2018 upprepades historien. Vi socialdemokrater ville investera stort i välfärden, men SD valde M och KD:s budget med 20 miljarder i sänkta skatter. Man prioriterade inte höjda pensioner. Inte mer pengar till skola, vård och omsorg. Utan sänkta skatter. Igen.

I SD:s budgetförslag för 2020 hävdas det att kommunerna får stora tillskott. I själva verket måste kommunerna i stort själva stå för notan. SD vill spara rejält på åtgärder för att få fler i arbete.

Effekten blir att kommunerna får betala ut stora summor i försörjningsstöd och utanförskapet cementeras. I stället för att utbilda sig, jobba och betala skatt anser tydligen SD att arbetsföra men arbetslösa människor ska tvingas sitta hemma. Det är usel politik.

Under förra mandatperioden stärkte den S-ledda regeringen välfärden med 35 miljarder kronor. Vi rustar upp polisen, sjukvården och äldreomsorgen. Fram till och med 2022 kommer regeringen att skjuta till ytterligare minst 20 miljarder.

Att vi socialdemokrater sätter välfärden främst handlar i grunden om detta: Det välstånd som svenska folket tillsammans har arbetat ihop ska också komma hela folket till del. Det är så vi bygger ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige.


Lena Hallengren, socialminister (S)
Annelie Karlsson, gruppledare i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE