Ni vägrar se problemen – då växer SD och V

Ebba Busch Thor: Regeringen måste sluta försöka övertyga väljarna om att de har fel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-25

Väljarna har i allmänhet ögon att se med och öron att lyssna med. Skjutningarna och otryggheten bland unga tjejer  finns och utgör ett stort problem – hur lite regeringen än vill prata om saken, skriver Ebba Busch Thor.

DEBATT. Ytterligheterna i svensk politik, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, är nu starkare i opinionen än någonsin tidigare i modern tid.

Det är en konsekvens av regeringspartiernas strutsmentalitet och kommer inte förändras förrän politiken på allvar börjar lösa de problem människor upplever i sin vardag.

I fredags morse intervjuades miljöpartisten och jämställdhetsministern Åsa Lindhagen, i TV4. I inledningen av intervjun förde ministern ett långt resonemang som gick ut på att de som beskriver de akuta problemen med gängkriminalitet, sprängningar, skjutningar och sexualbrott i själva verket vill Sverige illa.

Lindhagen dristar sig till och med att använda ordet ”Sverigefiender” för att beskriva dem som påtalar problemen.

Som exempel på beteende som Åsa Lindhagen menar är fientligt mot Sverige lyfter hon fram en mening från en debattartikel som jag själv skrev i Aftonbladet för snart ett år sedan.

Artikeln beskriver bland annat hur otryggheten för unga kvinnor i Uppsala skjutit i höjden de senaste åren. En då helt färsk undersökning från Region Uppsala visade att bara två av tio unga tjejer i Uppsala känner sig trygga på stan eller i centrum – en ökning av otryggheten med 60 procent.

Att dessa fakta verkligen stämmer har ingen ifrågasatt. Men jämställdhetsministern är inte det minsta intresserad av att diskutera tryggheten för flickor i Uppsala.

I stället ägnar hon sin tid åt att ifrågasätta huruvida jag tolkat ett citat från en kommunal tjänsteman ordagrant korrekt eller ej.

Att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, de två ytterligheterna i svensk politik, vuxit kraftigt i opinionen under de senaste åren är naturligtvis bekymmersamt. Dessa partier presenterar i stora delar orealistiska, ofinansierade och förenklade lösningar på komplicerade problem.

Men att SD och V nu samlar mer än en tredjedel av väljarna i de sammanvägda opinionsmätningarna är en direkt effekt av den politik som Åsa Lindhagen är en av de främsta företrädarna för.

Problemet i svensk politisk debatt är nämligen inte partier som beskriver verkligheten så som den är, för att sedan föreslå konstruktiva lösningar.

Problemet är att allt för många politiker framhärdar i den strutsmentalitet som Miljöpartiet förfinat till konstform: Om vi bara låter bli att prata om problemen så försvinner de nog snart.

Åsa Lindhagen, Miljöpartiet, regeringen. Ingen av dem kommer lyckas övertyga väljarna om att bilden av verkligheten är verkligare än den verklighet de faktiskt lever i.

Väljarna har i allmänhet ögon att se med och öron att lyssna med. Skjutningarna, liksom otryggheten bland unga tjejer i Uppsala och på andra platser i landet, finns och utgör ett stort problem – hur lite Miljöpartiet än vill prata om saken.  

Att det politiska samtalet i hög grad utgår från problemen i samhället är naturligt. Att lösa samhällsproblem är ju en av politikens viktigaste uppgifter. Det är därför vi kristdemokrater presenterat mängder av förslag som skulle leda till ökad trygghet. Fler poliser, skärpta straff, slopad straffrabatt och fler utvisningar av utlänningar som begår brott, för att nämna några.

Att försöka tona ner eller förneka problemen är i förlängningen ett lika allvarligt hot mot tilltron till politiken och demokratin som att överdriva eller förfalska verkligheten åt andra hållet.
Om förtroendet för politiken inte ska urholkas ytterligare måste politiker sluta upp med försöken att övertyga väljarna om att de har fel upplevelse av sin egen verklighet och i stället fokusera på att lösa problemen.


Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.