Gör Stockholm helt bilfritt på söndagar

Debattören: Utlys klimatnödläge i vår huvudstad nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-28

Inför bilfria söndagar i innerstaden. Liknande initiativ finns redan i närmare 400 städer. Paris, Kapstaden, Bangalore är några exempel. Till och med i Mexiko city, en av de mest trafikerande städerna i världen, har de lyckats skapa bilfria halvdagar, skriver Sissela Nordling Blanco, Feministiskt initiativ Stockholm.

DEBATT. ”How dare you?” Hela världen höll andan när Greta Thunberg vågade ställa världsledarna till svars för deras oansvariga politik och ”sagor om oändlig ekonomisk tillväxt”. Men hur ser det ut på Gretas hemmaplan, Stockholm?

Nyligen presenterade Miljöpartiet och Allianspartierna sin budget för Stockholm där ”hög tillväxt” ingår i ett av tre huvudmål för staden. Samtidigt står det klart att regeringen med nuvarande politik kommer missa utsläppsmålet med 31 till 47 miljoner ton koldioxid!

När regeringen misslyckas med att nå utsläppsmålen måste vi agera ännu mer kraftfullt på kommunal nivå. Vi tycker att Stockholm borde bli en lika god förebild som Greta Thunberg i världen genom att stå för den mest radikala klimatomställningspolitiken.

På lokal nivå kan vi minska utsläppen från trafiken rejält, med färre, smartare och fossilfria transporter. Utsläppen från livsmedel och byggsektorn är också områden där det finns stora förbättringsmöjligheter.

I vår budget för staden har vi satt upp ambitiösa klimatmål och vi prioriterar klimatomställningar framför skattesänkningar. Vi vill se ett fossilfritt Stockholm år 2030, fossilfria kommunala verksamheter redan 2025 och vi vill minska privatbilismen radikalt. Vi vill också göra det enklare för stockholmare att leva klimatsmart.

Men nya sätt att leva, transportera sig och konsumera kräver nya idéer. Därför föreslår vi bland annat följande klimatförbättrande satsningar i vår budget för Stockholm år 2020:

  1. Ta bort målet om hög tillväxt i Stockholmsbudgeten eftersom tillväxtekonomin just nu leder planeten mot en katastrof.
  2. Öka ambitionerna för att göra Stockholm helt fossilfritt senast år 2030, och kommunal verksamhet fossilfri redan 2025.
  3. Inför bilfria söndagar i innerstaden. Liknande initiativ finns redan i närmare 400 städer. Paris, Kapstaden, Bangalore är några exempel. Till och med i Mexiko city, en av de mest trafikerande städerna i världen, har de lyckats skapa bilfria halvdagar, vilket inte bara minskar klimatpåverkan utan också skapar hälsoeffekter för människor som lever och bor där.
  4. Starta en återbruksgalleria. Konceptet finns redan i andra svenska städer där butikerna reparerar, omvandlar, förädlar och skapar ny design av använda saker.
  5. Inför en återbyggdepå där material från byggen och rivningar återanvänds. Det byggs och rivs i stor skala i Stockholm men materialet som blir över måste återanvändas i högre skala. I Malmö har kommunen gett stöd till en återbyggdepå där 5000 ton byggmaterial återvinns varje år. Tegel, takpannor, sten och betong, dörrar och fönster, virke och inredning är exempel på saker som återvinns.
  6. Inför vegetarisk norm. I stadens verksamheter lagas många mål mat varje dag, och mycket av det som läggs på tallrikarna är köttprodukter. Enligt FN och ledande klimatforskare behöver köttkonsumtionen minska kraftigt om världen ska klara att begränsa jordens uppvärmning. 

Nyligen enades medlemmarna inom nätverket C40 – som består av totalt 94 städer över hela världen – om att utlysa "globalt klimatnödläge". Men något klimatnödläge var däremot inte viktigt för just Stockholm, enligt Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr.  ​

Vi tycker inte att det är okej att prata om ett klimatnödläge på internationella konferenser och sedan inte våga göra de omställningar som krävs på hemmaplan. Det är också förvånande att Miljöpartiet inte vågar utlysa klimatnödläge även i Stockholm.

Feministiskt initiativ vill ge unga människor hopp genom att visa att det finns politiker och politiska partier som vågar genomföra en radikal klimatpolitik.


Sissela Nordling Blanco, Gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm
Madeleine Kaharascho Fridh, kommunpolitiker, Feministiskt initiativ Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.