Ni viker dagarna till att hylla en förtryckarstat

Slutreplik från Fredrik Malm om vänstern och Kuba

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-07-17

Kontakterna mellan Vänsterpartiet och Svensk-kubanska föreningen är mer intima än vad man vill erkänna, skriver Fredrik Malm

SLUTREPLIK. Det har alltid funnits personer i demokratiska länder, som av någon anledning hyllar diktatur. Det kan tyckas märkligt att personer som lever i frihet och har obegränsad tillgång till information och fakta ändå tror att stöveltramp och massarresteringar visar vägen till paradiset.


Zoltan Tiroler och Svensk-kubanska föreningen är exempel på detta. De viker dagarna till att hylla en av världens värsta förtryckarstater – regimen på Kuba.

De hymlar inte heller med detta. Tvärtom skriver Tiroler i sin replik till mig hans organisation hyllar enpartistyret på Kuba ”med stolthet”.


Svensk-kubanska föreningens gullande med Havanna är för mig ingen nyhet. Vad som förvånar är att Vänsterpartiet anser att organisationen är lämplig att samarbeta med. Detta har varken Vänsterpartiet eller partiets företrädare svarat på.

Trots att det har gått över en vecka sedan min artikel publicerades i Aftonbladet, där jag avslöjar att Vänsterpartiet återigen är involverat i hyllningsmöte till den kubanska regimen, så har inte Vänsterpartiet gett någon förklaring till agerandet.

Detta följer ett mönster. Vänsterpartiet var i åratal ett kommunistiskt parti där man såg kommunismen som ett moraliskt och politiskt rättesnöre.

När östblocket kollapsade och den kommunistiska ideologin sörplades ned i historiens mest skitiga avlopp – då strök Vänsterpartiet ordet ”kommunisterna” ur sitt partinamn och bedyrade att partiet inte längre var kommunistiskt.

Men under ytan tycks det alltså vara annorlunda. Kontakterna mellan Vänsterpartiet och Svensk-kubanska föreningen är mer intima än vad man vill erkänna.


Tiroler skriver att jag ska fundera på min demokratisyn. Min syn på demokrati är väldigt enkel: det är ett samhällssystem där invånarna får välja sin politiker i fria val, och där de omfattas av mänskliga fri- och rättigheter.

Detta system innebär att jag kan skriva artiklar i Aftonbladet. Hade jag skrivit samma text på Kuba hade jag blivit gripen av polis, satts i fängelse och fått arbetsförbud. Det är skillnaden mellan demokrati och diktatur.


Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson, Liberalerna

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här