”Vabruari” drabbar mammor hårdast

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-02-18 | Publicerad 2015-02-17

Jusek: Dags att göra föräldraförsäkringen mer flexibel

I dag tar Sveriges kvinnor ut 80 procent av den betalda och obetalda föräldraledigheten. Detta leder till att många kvinnor fortsätter att ta huvudansvar för hem och barn även när de gått tillbaka till jobbet. Mammorna tar hela två tredjedelar av dagarna hemma med sjukt barn, de så kallade vab-dagarna.

Juseks siffror visar att en majoritet av akademikerna tycker att deras arbete främst underlättas av möjligheten att jobba och samtidigt vara hemma med sjuka barn. Möjligheten att svara på mejl, eller ta ett telefonsamtal när barnen sover uppskattas av många, men bilden är tudelad.

35 procent av de tillfrågade föräldrarna tycker att vobbandet, det vill säga att vara hemma med sjukt barn och samtidigt jobba, är stressande. Att ha möjligheten att vara flexibel i sin vardag är positivt. Rätt tillämpat ökar det möjligheten att skapa balans i livet. Att många föräldrar tycker att pusslandet mellan arbete och familj är en ständig huvudvärk är en tydlig signal till arbetsgivarna om att frågorna om flexibilitet i arbetslivet måste diskuteras.

Kombinationen av hög andel obetalt hemarbete och ett krävande arbetsliv medför sammantaget stora negativa konsekvenser för kvinnors karriärmöjligheter, lön, pension och hälsa. Juseks lönestatistik visar att bland våra medlemmar, bland annat jurister, samhällsvetare och ekonomer, tjänar kvinnor 87 procent av männens lön. Löneskillnaderna slår igenom oavsett befattning eller bransch. Under ett arbetsliv blir det 2,9 miljoner kronor mer som män får i lönekuvertet. Samtidigt är kvinnor i majoritet bland de som sjukskrivs för stressrelaterade problem.

”Vabruari” har blivit ett begrepp för årets stora sjukmånad och är en tung period för många föräldrar. Konsekvenserna av dagens omoderna föräldraförsäkring gör tyvärr att mammorna tar den största smällen. Därför behövs det fler öronmärkta dagar till vardera föräldern. Regeringens förslag är ett första steg.

Men det behövs också en större flexibilitet i försäkringen så att den passar olika individers behov. Dagarna ska exempelvis kunna överlåtas till andra närstående och föräldrapenningen ska även kunna tas ut efter att barnet fyllt 12 år. Även äldre barn kan ha ett behov av föräldrarnas närvaro.

Att barnen blir sjuka går tyvärr inte göra mycket åt. Men att konsekvensen av barnens sjukdom ska blir ojämställdhet är vårt ansvar att försöka förändra. Förändringen måste starta i en moderniserad föräldraförsäkring. Vänsterpartiets hot om att stoppa regeringens planerade reformering av föräldraförsäkring riskerar att stoppa en utveckling mot ökad jämställdhet.

Sofia Larsen

Ordförande Jusek