Okej kalla gas hållbar när den är bättre än kol

Replik från M, KD och L om gas och kärnkraft

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-07-27

Socialdemokraterna använder svepande formuleringar, men att EU-kommissionen även valt att under en övergångsperiod inkludera vissa naturgasaktiviteter i taxonomin kommer med strikta krav – exempelvis att utgöra ett bättre alternativ än smutsigt kol, skriver debattörerna.  Bakgrundbilden är tagen under omröstningen 6 juli kring om kärnkraftverk och gas ska ses som hållbara energislag eller inte.

REPLIK. De socialdemokratiska företrädarna Jytte Guteland och Mattias Vepsä för i sin debattartikel i Aftonbladet den 14 juli en ytterst ohederlig debatt om EU:s taxonomi.

De måste känna behov av att vilseleda läsarna för att dölja sina egna tillkortakommanden.

Det är Socialdemokraternas kärnkraftsmotstånd som fördjupar den pågående energikrisen.

Guteland vet tillräckligt om EU-frågor för att vara medveten om att taxonomin inte på något sätt handlar om rysk gas. Trots detta är det hela poängen med deras text. Det är dock helt fel.

De blandar också in Ukraina i sin debattartikel. Faktum är att Ukrainas ambassadör i Tyskland drog tillbaka det uttalande som de hänvisar till. Detta eftersom Ukrainas regering inte stod bakom det.

Ukrainas energiminister är i stället av helt motsatt uppfattning än Guteland och Vepsä. Han menar att denna del av taxonomin är att välkomna, just för att minska beroendet av rysk gas.

Ytterligare faktum som Guteland och Vepsä är tysta om är att innan EU-kommissionen föreslog att kärnkraft bör klassas som hållbar så gjordes flera konsekvensanalyser och expertbedömningar, vilka slog fast att dagens kärnkraft är hållbar.

Socialdemokraterna använder svepande formuleringar, men att EU-kommissionen även valt att under en övergångsperiod inkludera vissa naturgasaktiviteter i taxonomin kommer med strikta krav – exempelvis att utgöra ett bättre alternativ än smutsigt kol.

Att en majoritet i Europaparlamentet gett grönt ljus till kärnkraften i taxonomin är en vinst både för klimatet och för Europas energiförsörjning.

Det möjliggör fler privata investeringar i forskning om och utveckling av framtidens kärnkraft samt till upprustning av befintliga kärnkraftverk.

Kärnkraften, tillsammans med det förnybara, kommer att vara avgörande om vi ska klara att minska utsläppen, möjliggöra elektrifieringen och trygga europeisk konkurrenskraft.

I ett läge där EU måste sluta importera energi från Ryssland, ställa om från smutsig kolkraft och hantera skenande energipriser har vi varken tid eller råd med Socialdemokraternas verklighetsfrånvända energipolitik.


Tomas Tobé, europaparlamentariker för Moderaterna


Sara Skyttedal, europaparlamentariker för Kristdemokraterna


Karin Karlsbro, europaparlamentariker för Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen