Debatt

Din budget skapar risker för Sverige, Andersson

Moderaterna: Det här är vad som står på spel i dagens omröstning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För första gången i modern tid är oppositionens budget huvudförslag. Därmed har Magdalena Andersson tydliggjort att S nu kommer rösta för nedskärningar i välfärden, minskade anslag till polisen och försämrad ekonomi för landets pensionärer och arbetare, skriver Elisabeth Svantesson.
För första gången i modern tid är oppositionens budget huvudförslag. Därmed har Magdalena Andersson tydliggjort att S nu kommer rösta för nedskärningar i välfärden, minskade anslag till polisen och försämrad ekonomi för landets pensionärer och arbetare, skriver Elisabeth Svantesson.

DEBATT

DEBATT. Under dagens budgetomröstning står två tydliga alternativ mot varandra. Budgetförslaget från M, SD och KD prioriterar fler i arbete, ökad trygghet och en stärkt välfärd.

För första gången i modern tid så är oppositionens budget huvudförslag. Därmed har Magdalena Andersson tydliggjort att Socialdemokraterna nu kommer rösta för nedskärningar i välfärden, minskade anslag till polisen och försämrad ekonomi för landets pensionärer och arbetare.

Magdalena Andersson behöver nu förklara varför hon sätter viktiga förbättringar för Sverige på spel.

Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budgetförslag omfattar satsningar för att få ordning på de mest akuta samhällsproblemen.

Vi satsar på reformer för ökad trygghet och för att fler ska få ett arbete. Vi satsar på flera välfärdsreformer – framför allt genom mer pengar till vården och skolan.

Fler poliser med högre lön och omfattande satsningar på rättsväsendet är angelägna prioriteringar mot bakgrund av den kriminalitet som plågar Sverige.

Lägre skatt för pensionärer liksom höjt bostadstillägg för pensionärer är viktigt för att förbättra ekonomin för landets äldre. För att fler ska komma i arbete prioriterar M, SD och KD även på att sänka skatten på arbete.

Det här är vad som nu står på spel i budgetomröstningen i riksdagen. Magdalena Anderssons budget skapar risker för Sverige genom att försvaga ekonomin för pensionärer och arbetare, minska resurserna till rättsväsendet och skära ned på vården och skolan.

Vad har Magdalena Andersson för argument att sänka bostadstillägget för landets pensionärer? Varför är Socialdemokraterna angelägna om att rösta för nedskärningar inom vården och skolan?

Och vad motiverar S att rösta emot att en LO-arbetare ska få behålla 1 800 kronor mer om året av sin lön? Varför vill Magdalena Andersson se lägre löner för landets poliser?

Utöver detta vill S även säga nej till satsningar för att stärka domstolarnas oberoende, investeringar i koldioxidlagring, ökade anslag till HIV-prevention och mer resurser för att motverka delade turer inom äldreomsorgen.

Alla dessa frågor kräver tydliga svar från Magdalena Andersson. Om Socialdemokraterna på allvar vill förbättra pensionärernas ekonomi, skjuta till mer resurser till vården och säkra fler poliser borde de rösta på vårt budgetförslag.

Socialdemokraterna har under sju års tid äventyrat privatekonomin för vanligt folk, nedprioriterat tryggheten och drivit en politik som gett Sverige bland den högsta arbetslösheten i EU.

Magdalena Andersson har hittills gjort det tydligt att hon hellre prioriterar ledighetspolitik och subventioner till byggbolag framför satsningar på det som kan pressa tillbaka ett antal av Sveriges mest allvarliga problem.

Magdalena Andersson har satt mycket på spel med det budgetförslag hon har lagt på riksdagens bord. Varför är makt och prestige viktigare för S än att satsa på tryggheten, välfärden och förbättrad ekonomi för landets pensionärer och arbetare?


Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Statsbudgeten 2022

LÄS VIDARE

DEBATT Rösta på vår budget om ni menar allvar, V

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2022

Elisabeth Svantesson

Moderaterna

Magdalena Andersson

Socialdemokraterna

Jobbpolitik

Statsbudgeten