Fler gruvor och mer skogsbruk i Norrland

Moderaterna: Produktionen i skogen måste tillåtas öka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-25

Sverige kan leda den gröna omställningen genom att öppna för mer hållbar gruvbrytning. Och produktionen i skogen måste tillåtas öka, skriver Gunnar Strömmer och Carl-Oskar Bohlin.

DEBATT. I dag startar vi en bussturné längs Norrlandskusten. Vi har båda vår förankring norr om Dalälven, och reser i den meningen på hemmaplan.

Men samtidigt är det något nytt, spännande och inspirerande vi har framför oss.

I Sverige pågår en ny industrialisering och grön omställning av stora mått. Utvecklingen drivs av näringslivet, och av många växande företag i Norrlandslänen.

Allt detta sker i hög grad trots politiken, inte tack vare den.

De senaste åtta åren har S/MP-regeringar i stor utsträckning slarvat bort många av de framgångsfaktorer som en gång byggde Sverige starkt som industrination: ren och billig el, effektiva tillståndsprocesser, konkurrenskraftiga villkor för den svenska skogen med mera. Detta hotar nu den positiva utvecklingen i Norrland, och tillväxten i hela Sverige.

Svenska kraftnät varnar för att situationen blir ohållbar framöver om det ensidiga fokuset på oplanerbar kraft kvarstår.

Nedmonteringen av planerbar elproduktion har drivit upp priserna för privatpersoner och företag, men också förstärkt ett skadligt energiberoende från Ryssland. Moderaterna vill satsa på pålitlig, stabil och koldioxidfri baskraft – inte minst ny kärnkraft – och stärka marknadsincitamenten för stabil elförsörjning.

I Sverige har ingen ny gruva öppnat sedan miljöbalkens tillkomst i slutet på 1990-talet. I internationella rankingar faller Sverige tungt som gruvnation, detta trots att Sverige har upp emot hälften av alla kritiska metaller och mineral för framtidens omställning.

Sverige kan leda den gröna omställningen genom att öppna för mer hållbar gruvbrytning i vårt land.

Brytning av viktiga metaller och mineral är viktig inte bara för klimatomställningen, utan också för svenskt oberoende av länder som inte delar Sveriges säkerhetspolitiska utgångspunkter. Allt detta förutsätter dock kortare och mer förutsebara tillståndsprocesser.

Skogen är en av Sveriges och Norrlands största naturresurser. Den svenska modellen för skogsbruk med stort egenansvar är ett internationellt framgångsexempel.

Under de senaste åtta åren har förutsättningarna att bruka, vårda och lämna vidare aktivt skogsbruk till kommande generationer försämrats. Det krävs en ny kurs: Produktionen i skogen måste tillåtas öka.

Regelbördan måste minska. Det statliga Sveaskogs ägande minska till förmån för mindre enskilda ägare med lokal anknytning. Och Sverige måste kraftfullt motverka EU:s försök att reglera det svenska skogsbruket.

En stor del av den positiva nyindustrialisering vi nu ser i Norrland handlar också om att välkomna nyinflyttade och hemvändare. Sverige saknar i dag bostadspolitik med nybyggaranda.

Under kommande år måste vi förenkla detaljplaner, korta handläggningstider och minska antalet begränsande riksintressen.

Sverige och Norrland är fyllt av attraktiva lägen som i dag inte kan nyttjas på grund av fyrkantiga regelverk såsom riksintressen och strandskydd. Tröga planprocesser och långa köer hos lantmäteriet skapar praktiska hinder.

Moderaterna har presenterat ett brett paket för att öppna upp för ökat småhusbyggande på fler platser. Dessutom föreslår vi en strandskyddsreform som verkligen skulle vara till nytta för Norrland, till skillnad från den som precis lagts fram av regeringen med stödpartier.

Slutligen vet vi att infrastrukturen är avgörande. Vägarna och järnvägen förstås – och de ständiga S/MP-attackerna på flyget måste få ett tvärt slut.

I höst går Moderaterna till val på att få ordning på Sverige. Norrlands möjligheter är hela Sveriges. Moderaterna vill leda en regering som ser och tar vara på denna potential fullt ut.


Gunnar Strömmer, partisekreterare (M)
Carl-Oskar Bohlin, ordförande i riksdagens näringsutskott, näringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.