Gymnasielagen var rätt beslut – det ser vi nu

Miljöpartiet: Men Sverige kan göra mer för afghaner med skyddsbehov

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-08-16

De mest högljudda kritikerna har menat att de som omfattas av gymnasielagen borde ha utvisats. När jag nu ser rapporteringen från Afghanistan så känner jag en stolthet att lagen kom till, skriver Rasmus Ling. På bilden en talibansk soldat vid en postering utanför presidentpalatset i Kabul.

DEBATT. Det är svårt att ta in vad som händer i Afghanistan. Rapporteringar, bilder och vittnesmål. Utvecklingen har varit dålig länge, men på slutet när den internationella närvaron försvunnit, har det gått oerhört fort.

Det är bara två månader sedan riksdagen antog en ny migrationslagstiftning. Under debatten frågade jag liberalernas Fredrik Malm, om han ansåg att situationen i Afghanistan är mer akut nu, än vad den var för fyra år sedan då Liberalerna krävde att alla utvisningar dit skulle stoppas.

Malm svarade inte på frågan, utan sa att situationen är olika i landets olika delar.

Det är bara en månad sedan Moderaterna krävde att alla utvisningar till Afghanistan borde verkställas till varje pris, och M ville också frysa biståndet. Vilket då direkt skulle drabba Svenska Afghanistankommittén, som bedrivit humanitär verksamhet och utbildning i landet sedan decennier tillbaka.

De Moderaterna skulle ha hunnit med att utvisa hade hamnat rakt in i ett inferno. Liksom de omkring 9 000 svensktalande som omfattas av gymnasielagen.

För några år sedan antog riksdagen den så kallade gymnasielagen, vilket MP, S, V och C stod bakom. De flesta som omfattas av gymnasielagen är från  Afghanistan.

Lagen har kritiserats, dels från de som tycker att inte tillräckligt många omfattats, och att kraven i lagen varit orimliga. De mest högljudda kritikerna har dock menat att de som omfattas borde ha utvisats, och inte fått chansen att bygga sina liv här.

Om Miljöpartiet hade fått bestämma hade regelverket sett annorlunda ut, de hade fått permanenta uppehållstillstånd och fler hade omfattats.

Men att lagen alls kom till är en stolthet. När jag ser rapporteringen så undrar jag hur det annars hade sett ut, för alla de som jag träffat de senaste åren som omfattas. Och hur är det för dem jag har mött, som hunnit utvisas?

När den nya migrationslagen beslutades innan sommaren gjordes några förändringar i mer human riktning. Underlättande av familjeåterförening, en human skyddsgrund. Ordningen med tillfälliga korta uppehållstillstånd är dock dessvärre bestående.

Tyvärr tyder allt på att skyddsbehoven för de från Afghanistan kommer vara långvariga. De som befinner sig i Sverige borde redan ha fått tryggheten ett permanent uppehållstillstånd ger.

Inget land kan göra allt, men Sverige kan tillsammans med andra göra mer än vi gör i dag.


Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.