Att kritisera biomassa är fel väg för klimatet

Replik från Vattenfall om företagets strategi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-24

Vattenfall vill att både kol, olja och naturgas kan fasas ut så snart som möjligt. Alternativen på kort sikt är dessvärre begränsade och här kan skogsbränslen som uppfyller robusta hållbarhetskriterier bidra. Replik från Ulrika Jardfelt, Vattenfall.

REPLIK. I ett debattinlägg kritiserar fyra organisationer Vattenfalls användning av biomassa och vi vill bemöta flera felaktiga påståenden.

Tiden är knapp för att klara 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Att kritisera användandet av hållbart framställd biomassa är fel väg att gå och gynnar bara ett fortsatt beroende av fossila bränslen.

Vattenfalls strategi är att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation och alla våra affärsbeslut görs i enlighet med detta. Vi har åtagit oss att nå 1,5-gradersmålet, vilket har verifierats av Science Based Targets Initiative.

Vattenfall har fullt fokus på att fasa ut fossila bränslen till förmån för fossilfria energislag. Majoriteten av våra investeringar i ny elproduktion går till vindkraft.

I Nederländerna bygger vi just nu världens största havsbaserade vindkraftpark. I Sverige invigdes i år vår nya biobaserade värmeanläggning i Uppsala, vilket innebär att vi på bara några år sänker koldioxidutsläppen med omkring 200 000 ton per år.

Vattenfall köper sedan slutet av mars inget kol från Ryssland, som en följd av Rysslands invasion av Ukraina. Vi köper naturgas från marknadsplatser i Europa, där vi inte har möjlighet att veta eller påverka gasens ursprung.

Kriget i Ukraina visar på bioenergins fördel med att kunna nyttja nationella bränslen för energiproduktion, som exempelvis rester från skogsindustrin och returträ från byggindustrin.

De flesta länder inom Europa är fortsatt beroende av fossila bränslen. Vattenfall vill att både kol, olja och naturgas kan fasas ut så snart som möjligt.

Alternativen på kort sikt är dessvärre begränsade och här kan skogsbränslen som uppfyller robusta hållbarhetskriterier bidra. Majoriteten av bioenergin i Sverige består av restprodukter som till exempel grenar och toppar.

Koldioxiden skulle ha återgått till atmosfären efter cirka 10–20 år om det hade lämnats kvar i skogen. Förbränning av dessa fraktioner medför ingen påverkan på den globala uppvärmningen i det tidsperspektivet, medan fossila bränslen behöver miljontals år för motsvarande cykel.

Nya träd som sedan planteras tar upp koldioxid när de växer upp. I den svenska skogens överstiger tillväxten uttaget av biomassa.

Världen behöver fasa ut fossila bränslen och Vattenfall ser fram emot att fler aktörer ansluter i det arbetet och ser fram emot en konstruktiv och öppen dialog.


Ulrika Jardfelt, chef för Vattenfall värme


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen