Er klimatförnekelse bäddar för flyktingvåg

Debattören: SD och M, sluta hymla – ni struntar i flyktingarna och klimatet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det nya konservativa blockets otillräckliga klimatpolitik kommer oundvikligen leda till enorma flyktingvågor. Det är dags att Jimme Åkesson och Ulf Kristersson slutar hymla och är öppna med att man struntar i både flyktingar och klimatet, skriver  Philip Botström, SSU.
Foto: Björn Lindahl / TT / Niclas Hammarström
Det nya konservativa blockets otillräckliga klimatpolitik kommer oundvikligen leda till enorma flyktingvågor. Det är dags att Jimme Åkesson och Ulf Kristersson slutar hymla och är öppna med att man struntar i både flyktingar och klimatet, skriver Philip Botström, SSU.

DEBATT

DEBATT. Efter valet 2018 skakades de politiska kontinentalplattorna om för att lätta på det tryck som byggts upp under flera års tid. Alliansens inkonsekventa hållning till SD blev i slutändan ohållbar.

Ett nytt konservativt block bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna började ta form. Frågan som nu hänger i luften är vem som leder blocket, Jimmie Åkesson eller Ulf Kristersson, inte om de faktiskt utgör ett nytt block i svensk politik.

En fråga som förenar högerpartierna är deras ovilja att erkänna och förstå vad som krävs för att ställa om samhället och rädda vårt klimat. När man lyssnar på Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson får man intrycket att Sverige inte behöver göra något här och nu, att såväl Greta Thunberg och världens samlade forskarkår ägnar sig åt ”alarmism”. Att det är upp till andra länder att lösa de största klimatproblemen, eftersom Sverige är ett förhållandevis litet land.

Sanningen är dock att Sveriges utsläpp per capita ligger över världssnittet och att vår trovärdighet att kräva av andra länder att ta ett större ansvar, förutsätter att vi inte stoppar huvudet i sanden själva.

Klimatfrågan kan inte kokas ned till huruvida de befintliga kärnkraftsreaktorerna i Sverige ska ersättas med nya. Redan i dag har vi elöverskott i produktionen. Den stora frågan är om vi som samhälle investerar i den omställning som krävs för att transporter och industrin ska gå över från fossil energi till förnybart.

Ett tydligt exempel är debatten om höghastighetstågen.

Den befintliga stambanan kommer ensamt inte klara av fler avgångar samtidigt som befolkningen växer. Om tågtrafiken ska kunna ersätta det fossilberoende flyget krävs nya stambanor, och då måste tågens hastighet konkurrera med inrikesflygets restider till och från stadskärnorna. Flyget kommer aldrig kunna konkurrera med järnvägens låga utsläpp och städerna har inte plats för ännu fler motorvägar.

Vid det här laget vet vi utom tvivel att konsekvenserna av en global uppvärmning över 1,5 grader kommer bli enorma. Uppskattningarna om storleken på flyktingvågen det kommer ge upphov till varierar kraftigt men konservativa bedömningar pekar på en kvarts miljard nya flyktingar, enbart kopplat till klimatförändringar.

De ekonomiska kriser och konflikter som riskerar uppstå i klimatkrisens spår kommer i sin tur ge upphov till att ännu fler människor tvingas på flykt. Vi står alltså inför en gigantisk humanitär katastrof inom vår livstid, men Moderaterna och Sverigedemokraterna är inte ens beredda att göra bussen billigare.

Det är ett oerhört falskspel att påstå att man vill hjälpa fler flyktingar på plats i närområden samtidigt som man föreslagit nedskärningar i biståndsbudgeten och slaktade klimatsatsningarna i den höstbudget man röstade igenom tillsammans 2018.

Det nya konservativa blockets otillräckliga klimatpolitik kommer oundvikligen leda till enorma flyktingvågor. Det är dags att Jimme Åkesson och Ulf Kristersson slutar hymla och är öppna med att man struntar i både flyktingar och klimatet – och tänker låta framtida generationer ta konsekvenserna av deras ansvarslösa politik.


Philip Botström, förbundsordförande SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE