S har blivit ett parti för de rika i Sverige

Debattören: 73-punktsgängets avtal en karta över ökad ekonomisk ojämlikhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-06-09

Det kan tyckas märkligt att en socialdemokratisk ledd regering prioriterar de bäst ställda i samhället. Men så ser den socialdemokratiska politiken ut i dag, skriver Ulla Andersson.

DEBATT. Vänsterpartiet budgetförhandlade med regeringen den förra mandatperioden. Varje gång vi satte oss ner vid förhandlingsbordet var målet att öka den ekonomiska jämlikheten. Vi fick till slut igenom ett 80-tal reformer som gjort skillnad i människors liv.

Vi hade gärna gjort betydligt mer. Men borgarna hade lämnat efter sig stora underskott och Socialdemokraternas vilja att höja skatten för de allra rikaste var så gott som obefintlig.

Nu väntar nya tider. Socialdemokraterna ska förhandla varje budget med Centerpartiet, som satt en ära i att försöka sänka skatten mest av alla partier, och Liberalerna som har den mest ojämlika fördelningen bland alla partier i sin skattepolitik. Det här 73-punktsgängets överenskommelse är en karta över ökad ekonomisk ojämlikhet.

Samtidigt planeras det för besparingar och skattehöjningar runt om i vårt land, till exempel i Ljusdal, Gävle, Örebro, Luleå, Filipstad och Trelleborg. Till och med moderatstyrda Danderyd inser att eviga skattesänkningar får konsekvenser och tvingas nu till en saftig skattehöjning.

I Region Gävleborg planeras det för stora besparingar. Det påverkar såklart basala verksamheter som sjukvård och kollektivtrafik. En sjukvård som skulle behöva förstärkningar, där de anställda skulle behöva bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö och löner. Nu väntar i stället åtstramningar. Inom kollektivtrafiken skulle tillgängligheten behöva öka genom lägre priser och utbyggd turtäthet. Nu blir den i stället dyrare.

I det läget väljer 73-punktsgänget att ta bort värnskatten. Det kommer att innebära en skattesänkning för de tio procent som har absolut högst inkomster i samhället. Drygt sex miljarder får de allra rikaste i vårt samhälle dela på när skatten tas bort. I Danderyd, som domineras av höginkomsttagare, får 16 procent av invånarna sänkt skatt. I Hofors, där inkomsterna är betydligt lägre får 0 procent sänkt skatt.

De här sex miljarderna som försvinner ur statskassan kan vara svåra att sätta i ett sammanhang. Men för att göra en jämförelse kostar det ungefär lika mycket att höja lönen med cirka fyra tusen kronor i månaden för alla landets heltidsanställda undersköterskor.

Till och med de allra rikastes skatteavdrag ska höjas när 73-punktsgänget genomför sin politik. RUT-avdraget, som är extremt ojämnt fördelat inkomstmässigt och som används framförallt av höginkomsttagare i storstäder, planeras vidgas.
Det planeras ett bidrag för att anställa en väktare som patrullerar mellan deras hus, eller anlita en firma som tar in posten och vattnar blommorna medan de själva är på någon flott semesterort. Ja, de ska till och med få ett bidrag om de låter en firma frakta bort deras sopsortering eller flyttar runt deras möbler när de ska möblera om.

Det kan tyckas märkligt att en socialdemokratisk ledd regering prioriterar de bäst ställda i samhället. Men så ser den socialdemokratiska politiken ut i dag.

Vänsterpartiet vill i stället göra Sverige till världens mest jämlika land igen. Om vi ska klara det måste de allra rikaste betala mer i skatt. Då kan till exempel undersköterskan få högre lön, hemtjänstpersonal kan ge de äldre mer tid och barngrupperna i förskolan kan minskas. Vi vill ha en välfärd att lita på.

Det borde även ett 73-punktsgäng kunna inse.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.