EU är nyckeln för att klara av klimatkrisen

Lööf och Federley: Nu har ni som säger att ”andra länder måste göra mer” chansen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-13

Flera svenska partier anser att andra länder borde göra mer för klimatet. För Centerpartiet finns det ingen motsättning mellan dessa två – och här är EU-samarbetet avgörande om vi ska lyckas, skriver Annie Lööf, och Fredrick Federley.

DEBATT. I dag är det 25 år sedan Sverige valde att gå med i EU. Ett beslut som har gett stora vinster för oss svenskar, för svenska företag och för Sverige som land.

EU är mer relevant i dag än på mycket länge. EU-samarbetet förenar medlemsländerna i en bred värdegemenskap och främjar fred, frihet och framåtskridande. Det är också nyckeln till hur vi ska lösa en av vår tids största utmaningar – klimatfrågan.

Miljö- och klimatutmaningarna är gränsöverskridande och kan bara lösas genom ett gemensamt globalt arbete. Här har EU en avgörande roll. Ett ambitiöst arbete på EU-nivå ger oss möjligheter att minska den globala uppvärmningen på allvar.

Det gör också EU till ett grönt föredöme för övriga världen, vilket inte ska underskattas i en tid då allt fler krafter vill vända ryggen åt klimatet. Ett starkt, grönt EU som skärper sina ambitioner för minskade utsläpp och samtidigt investerar i innovativa företag och ny, grön teknik. Det är en kraft att räkna med.

Därför är Centerpartiet pådrivande i att skärpa EU:s gemensamma klimat- och miljöarbete.

Flera svenska partier anser att andra länder borde göra mer för klimatet. Allt som oftast med motiveringen att det skulle vara mer effektivt än att göra mer på hemmaplan, där vi redan ligger långt fram i den gröna omställningen.

För Centerpartiet finns det ingen motsättning mellan dessa två. Mycket arbete finns kvar att göra i Sverige, samtidigt som internationellt samarbete är helt nödvändigt för att vi ska klara klimatutmaningen. Men för de partier som anser att mer måste göras på internationell nivå, krävs att de själva levererar och säkerställer att deras partigrupper inte bromsar högre mål på EU-nivå.

Även om det finns skillnader i vad de svenska partierna vill med klimatet, är skillnaderna ännu större i många andra europeiska länder. Kolkramare i Tyskland och Polen. Klimatskeptiker från Frankrike. Ska vi på EU-nivå nå ända fram behöver vi ta modiga beslut.

Centerpartiet har övertygat våra europeiska vänner att ställa sig bakom ökade klimatambitioner. Vi förväntar oss att även andra partier nu gör sin del.

Inte sällan är det just från den konservativa familjen av politiker som man bortprioriterar klimatet.

När Centerpartiet i EU-parlamentets miljöutskott arbetar med att enas om en hållning inför det viktiga klimattoppmötet COP 25, kan den konservativa och största europeiska partigruppen EPP inte ens stödja målsättningen om att EU till 2030 ska ha minskat utsläppen med minst 55 procent.

Partier som använder argumentet att ”andra länder måste göra mer för klimatet”, har nu chansen att visa att de menar allvar.

EU-samarbetet ger oss den bästa möjligheten att påverka och nå en förändring genom att övertyga våra ideologiska vänner att tänka om och tänka rätt. Är man ärlig med att man tar klimatfrågan på allvar, ja då bör man också arbeta hårt för att få sina europeiska systerpartier att se behovet av, men också möjligheterna med, en grön omställning.

Sanningen är att vi inte har många år kvar på oss att säkerställa att vi lyckas mota klimatförändringarna och hålla jordens uppvärmning under 1,5 grader. Utsläppen måste ner och det snabbt. Det kräver att vi lägger i en högre växel i EU:s klimatarbete. Genom högre ambitioner och skarpare verktyg.

EU-samarbetet är helt avgörande för att klara klimatutmaningen. Tillsammans kan vi investera mer i ny grön teknik. Tillsammans kan vi ställa krav på andra länder att ta sitt ansvar, genom att visa att vi tar vårt. Tillsammans kan vi bygga ett grönare, starkare och modigare Europa och därigenom rädda klimatet.


Annie Lööf, partiledare Centerpartiet
Fredrick Federley, Europaparlamentariker Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.