Lär våra unga om islamismens brott

Debattören: Slappheten i Sverige mot extremismen är oacceptabel

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi måste börja tala klarspråk islamismens hot mot vår demokrati, skriver Robert Hannah.
Foto: TT
Vi måste börja tala klarspråk islamismens hot mot vår demokrati, skriver Robert Hannah.

DEBATT. ”Vi tvingades fly till Sverige för att komma undan islamister som ville mörda oss. Nu är jag återigen rädd för islamister i mitt eget bostadsområde här i Göteborg!” Detta varningsrop kom nyligen från en av mina släktingar som bor i ett utsatt förortsområde i Göteborg.  

Många svenska invandrargrupper som iranier, kurder, afghaner och sekulära araber har fått skydd i Sverige efter flykt från islamistister och sharia-lagar som tärt och förstört de flesta länder i Mellanöstern.

Särskilt drabbade har den assyriska ursprungsbefolkningen varit som de senaste 100 åren upplevt en serie katastrofer. Efter folkmordet på Mellanösterns kristna när det Osmanska riket föll samman följde omgångar med etnisk rensning, tvångsassimilering och förtryckande sharia-lagar. På sistone har man utsatts för ytterligare ett folkmord av jihadisterna i IS.

Dessa nya svenskar kunde inte i sin vildaste fantasi drömma om att de här i sina bostadsområden i Sverige återigen skulle mötas av samma islamistiska mördarideologi. Islamismen har på senare år vunnit inflytande i våra svenska förorter. Förortsbor vittnar om att deras liv begränsas av religiösa moralpoliser. Kvinnor som bär ansiktstäckande slöja har blivit en vanligare syn.

Alltför många muslimska ungdomar radikaliseras. Göteborgs förorter har skickat flest stridande till terrororganisationen IS per capita av alla städer i Europa. Stockholm har upplevt två islamistiska terrordåd.

Men det är inte bara i svenska förorter som islamister har flyttat fram sina positioner. Vi har sett att personer med dold islamistisk agenda infiltrerat våra riksdagspartier. Nuvarande regering har till och med haft en minister med starka band till den islamistiska rörelsen.

Svenska skattebetalare finansierar islamisters religiösa friskolor där barn och ungdomar indoktrineras. Skattebetalarna har bekostat islamistiska föreningar där hatpredikanter hetsar mot hbtq-personer och judar och förespråkar att kvinnors göms undan i hemmen. Även Allmänna arvsfonden har varit pengakälla för islamistiska organisationers propaganda.

Den här slappheten är oacceptabel. Vi har tre våldsbejakande grupper i Sverige – högerextrema, vänsterextrema och islamister. Vi måste börja tala klarspråk islamismens hot mot vår demokrati.

2 000 av 3 000 våldsbejakande extremister i Sverige är islamister. Säkerhetspolisen anser att islamisterna är farligare än nazister eftersom de i antal är många fler. Islamisterna är också bättre organiserade, mer accepterade av det svenska samhället och har starkare krafter som stöttar dem i omvärlden.

Ge Forum för levande historia i uppdrag att informera om islamismens brott. På samma sätt som man i dag informerar svenskar och svenska skolungdomar om nazismens och kommunismens brott mot mänskligheten behövs det också upplysas om islamismens brott.

Det skulle innebära ett tydligt ställningstagande från samhällets sida att slapphet mot denna mördarideologi är oacceptabel, ge lärare stöd att ta diskussionen i klassrummen och ge bättre förutsättningar att skydda svenska muslimska ungdomar från att falla för förrädisk propaganda.

När runt 200 nazister demonstrerade i Göteborg så gick stora delar av Göteborgs civilsamhälle man ur huse för att visa sin avsky. Men ifråga om islamismen är man oftast tysta. Civilsamhället behöver vakna upp och komma till insikt om islamismens hot.

Många svenskar med bakgrund i Mellanöstern har i åratal varnat för hoten från islamister men har då nonchalerats eller misstänkliggjorts av det svenska samhället. För att värna vår demokrati och öppenhet behöver vi börja lyssna på dem som in på skinnet upplevt vad islamismen gör med samhällen.

Som svensk riksdagsledamot med assyrisk bakgrund och ättling till överlevare från islamistisk terror kommer jag göra allt i min makt för att islamisterna inte ska få förstöra Sverige.


Robert Hannah, riksdagsledamot (L), ättling till överlevande från folkmordet Seyfo/Armeniska folkmordet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE