S gör som Trump – kastar skit på andra

KD: Prata politik i stället för att sprida lögner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När argumenten tryter tar smutskastningen vid. Om regeringspartierna verkligen vill värna demokratin så måste de sluta kasta skit och börja diskutera politik. Vi är redo, skriver KD:s partisekreterare Peter Kullgren. På bilden Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad.
När argumenten tryter tar smutskastningen vid. Om regeringspartierna verkligen vill värna demokratin så måste de sluta kasta skit och börja diskutera politik. Vi är redo, skriver KD:s partisekreterare Peter Kullgren. På bilden Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad.

DEBATT. ”Det här är det kort vi har kvar att spela”. Orden tillhör en anonym socialdemokrat i regeringskretsen och var svaret till en SvD-reporter som frågade varför Socialdemokraterna lägger så mycket tid på att smutskasta oppositionen. Förmodligen är det just så.

Regeringar brukar försöka betona sina framgångar. Men en regering som i stort sett saknar sådana får ta till andra metoder. Så när argumenten tryter tar smutskastningen vid.

Att argumentera hårt mot politiska motståndare är naturligt i en demokrati. Diskussionen får gärna vara tydlig och visa på skillnader i såväl sakpolitiska förslag som ideologisk grund. Men när den uppenbara strategin är att smutskasta, vilseleda och rentav ljuga så är vi på ett brant sluttande plan.

Socialdemokraterna är ett tufft parti. De drar sig sällan för att nypa till så fort tillfälle ges. Det kan vi även se historiskt. Men den nuvarande ledningen har valt att gå några steg längre.

De pratar om att vi vill “gripa makten”, snarare än vinna den i ett fritt val. De påstår att stormningen av den amerikanska kongressen kan ske även här. Det är allvarligt. Att de har andra åsikter än vi är inte konstigt. Att beskriva utmanaren som illegitim är något helt annat – det är exakt vad Donald Trump gjorde och det var vad som orsakade upploppet i januari.

Om regeringspartierna verkligen vill värna demokratin så måste de sluta kasta skit och börja diskutera politik. Vi är redo. Här kommer en lista på politiska diskussioner vi gärna diskuterar med regeringen var och när som helst:

  • Sjukvården. Läget var ansträngt redan innan pandemin. Vårdskulden växer och vårt sätt att organisera sjukvården, eller rättare sagt Axel Oxenstiernas indelning av landet, har sedan länge passerat sitt bäst före-datum. 21 regioner fungerar inte. Staten ska ha huvudansvaret för sjukvården.
  • Äldreomsorgen. Det är ett svek att äldreomsorgens problem förblivit olösta. Vi har länge vetat att Sveriges befolkning blir äldre, att vård- och omsorgsbehoven ökar, att personalförsörjningen är hotad och att bristen på fysiska boenden blir alltmer akut. Det är hög tid att äldreomsorgen får den plats den förtjänar, i centrum för den politiska debatten.
  • Kriminaliteten. Sverige får inte vara en fristad för kriminella. Kriminaliteten träffar hårdast i redan utsatta områden. Det kräver hårdare lagar och strängare straff. Sverige måste bli tryggt igen. Våldsvågen måste få ett slut.
  • Jämställdheten. Vi behöver en ny borgerlig feminism för verklighetens kvinnor. Som ser kvinnors behov. Som inte försöker pressa in kvinnor i dagens system utan vill anpassa samhället och arbetslivet så de också stämmer med kvinnors verklighet.
  • Integrationen. Sverige har under flera år byggt upp en stor integrationsskuld. Vi har inte utformat mottagandet på ett sätt som gynnar integrationen.
  • Skolan. Den svenska skolan har en rad problem. Vi behöver återupprätta den utbildningstradition som bygger på tillit och förtroende mellan elever, lärare och föräldrar.

Kristdemokrater i hela landet kommer fortsätta vara tydliga och kritisera socialdemokratisk politik när så krävs. Vi kommer peka på problemen vi står inför och komma med sakliga lösningar. För att Sverige ska fungera bättre.

Men vi kommer inte följa Socialdemokraternas strategi med lögnen och smutskastningen som verktyg. Det finns för mycket viktigt att ta tag i för att ödsla tid på det. Och framförallt: väljarna, och den svenska demokratin, förtjänar så mycket bättre än det.


Peter Kullgren, partisekreterare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE