Höjda skatten – som två påsar ostkrokar

Debattören: Det finns större orättvisor i Sverige än skatten på investeringssparkonton

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-09-17

Ulla Andersson (V): Vad handlar då Avanzas namninsamling och Centerns upprördhet om? Jo, att en person som har sparat 50 000 kronor på ett investeringssparkonto får ändrad skatt på 37.50 under ett år. Det är lika mycket som två påsar ostkrokar. (Infällda bilden: C:s debattartikel nyligen om ISK-skatten).

DEBATT. Det finns uppror och uppror. Avanza, som har ett egenintresse av att människor placerar sina pengar hos dem, har startat en namninsamling mot höjningen av skatten på investingssparkonto, ISK, och på kapitalförsäkringar.

Man skulle kunna tro att det är en enormt stor skattehöjning och att sparformen inte kommer att vara gynnsam framöver. Men inte är det så.

De som sparar i ISK kommer att kunna göra det förmånligt även hädanefter. Skatten på den sparformen är nämligen betydligt lägre än på annan konventionell kapitalbeskattning. Efter höjning 5-6 procentenheter lägre.

Även Centerns Emil Källström och Per Åsling är upprörda - som de alltid är över skatter som framförallt påverkar dem med högst inkomster och finansierar välfärd och jämlikhetsreformer.

Vad handlar då namninsamlingen och Centerns upprördhet om? Jo, att en person som har sparat 50 000 kronor på ett investeringssparkonto får ändrad skatt på 37.50 under ett år. Det är lika mycket som två påsar ostkrokar.

Vi upplever orättvisor olika här i livet. Den som har en miljon på ISK får cirka 700 kronor mer i skatt. Dessutom betalas 40 procent av höjningen av de tio procenten mest förmögna.

Det är nämligen där de stora beloppen finns, vilket säger mycket om hur klyftorna ser ut i Sverige, där topp 10 äger 85 procent av kapitalinkomsterna och svävar i en egen rymd över huvudet på oss andra.

Av EU:s 15 kärnländer är Sverige numera det land som har det minst omfördelande skattesystemet. Vi behöver alltså utjämna skillnader i det här landet. Vi behöver finansiera välfärden. Och det gör vi med skatter, progressiva skatter. De som har mycket ska bidra mycket mer.

För visst finns det orättvisor, stora orättvisor, i Sverige i dag att vara upprörd över och starta namninsamlingar mot. Låt mig ge några exempel: I dag betalar sjuka och arbetslösa mest i skatt vid lika inkomst. För en inkomst så låg som drygt 9 000 kronor är skatten cirka 800 kronor högre än den som är frisk och har ett arbete.

Människor med permanent nedsatt arbetsförmåga hade inte fått sin ersättning höjd sedan 2003 innan Vänsterpartiet fick igenom de höjningar som blivit under mandatperioden. Ensamstående föräldrar hade fått underhållsstödet höjt med 100 kronor på 20 år innan Vänsterpartiet fick de tre höjningar som nu blivit och blir.

Avdragsrätten för fackföreningsavgiften togs bort av borgarna men den behölls för arbetsgivarorganisationerna. Nu kommer den återinföras och 3 miljoner löntagare får sänkt skatt.

Förlossningspersonalen går på knäna, sjuksköterskor och undersköterskor orkar inte med det höga tempot och stressen i vården utan blir sjuka, slutar eller kämpar på i ren förtvivlan. Nu kommer en förstärkning till deras arbetsmiljö med 2 miljarder.

Samtidigt som förmögenhetsskatt, arvsskatt och skatt kopplat till fastighetens värde tagits bort så har avdragen/bidragen för de rikaste i samhället förstärkts. Det är RUT, permanent ROT och ränteavdrag utan tak.

I Danderydsnytt kan vi läsa om hur enkelt det är att äga en helikopter. Andra får slåss för att få mat på bordet hela månaden, vinterkläder till barnen och kanske en påse ostkrokar till fredagsmyset. Att kunna spara pengar blir en oöverstiglig dröm.

Vänsterpartiets uppgift är självklart att prioritera dem som har det ekonomiskt tufft, och det har vi gjort. Vi hade gärna sett en progressiv kapitalbeskattning, en miljonärsskatt, nedtrappade ränteavdrag eller åtminstone ett tak för dem och en fastighetsskatt kopplad till värdet på huset. Det är inte rimligt att en radhusägare i Fagersta betalar lika mycket i fastighetsskatt som helikopterägaren i Danderyd.
Skatten är det vi betalar för att leva i ett civiliserat samhälle.

Jag ser fram emot när Avanza startar en namninsamling för lika skatt vid lika inkomst. När kommer den tro?


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.