Rut bidrar till ökande klyftor i samhället

Slutreplik från John Lapidus om rutavdraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-06

John Lapidus är doktor i ekonomisk historia och författare.

SLUTREPLIK. Rutavdraget skapar arbetstillfällen precis som Gustav Wiel-Berggren och Andreas Åström säger. Kika in genom ett villafönster en vanlig onsdagsförmiddag och se själv hur det knegas.

Nu ska det dessutom fixas statligt sponsrade trädgårdsmästare åt villaägarna. Eller varför inte en avdragsgill vakt vid husknuten, för med Almegas HEM-avdrag ska de köpstarka själva få definiera det subventionerade utbudet.

I ett land med ökande klyftor finns ingen skamgräns för vilka tjänsteyrken som kan skapas med statliga subventioner, men är det verkligen detta vi vill att staten ska skapa? Finns det inga andra sektorer som trängtar efter skattemedel?

Om vi frågar den svenska välfärdsmodellen så svarar den att skattepengar och arbetskraft ska styras mot en välfärd som är till för alla. En välfärd med stora behov. En välfärd som förr fick svenskar att känna stolthet för sitt land. En välfärd där stora samhällsgrupper inte är utestängda som i välfärd à la Almega.

Vi har slagit undan benen för den svenska välfärdsmodellen. Vi ökar klyftorna och minskar skatteintäkterna genom att avskaffa förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt. Vi ökar klyftorna och minskar skatteintäkterna genom att sponsra privat välfärd som är förbehållen vissa grupper.

Det är förstås en smaksak vilken väg vi väljer. Men vi ska veta att vi har ett val, och vi bör inte låta den privata välfärdens allt starkare aktörer välja åt oss.

Debatten om rutavdrag och annan statlig sponsring av privata välfärdslösningar handlar om hur vi ska ha det med välfärden. Antingen fortsätta mot en tudelad välfärd där vissa sponsras med skatteavdrag, medan andra får en allt sämre välfärd. Eller också slåss för den svenska välfärdsmodellen.

John Lapidus, doktor i ekonomisk historia och författare till boken ”Vårdstölden: hur den privata välfärden tar från
det gemensamma”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.