Det är djurindustrin som är problemet

Replik från Köttfri måndag om jordbruket

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den svenska djurindustrin nyttar 80 procent av skörden till djurfoder och därigenom bidrar den inte ett dyft till den biologiska mångfalden, skriver Jonas Paulsson.
Den svenska djurindustrin nyttar 80 procent av skörden till djurfoder och därigenom bidrar den inte ett dyft till den biologiska mångfalden, skriver Jonas Paulsson.

REPLIK. Anette Gustawsson skriver att när man väljer importerat kött är det som att kissa på sig och därför vill hon se höjda priser importerat kött och andra livsmedel. 

Vi är helt överens om att kött och svenskt kött i synnerhet är för billigt. Men samhällsnyttan i att välja svenskt kött är obefintlig. Svenskt kött subventioneras med skattepengar som borde gå till vård, skola och omsorg. Pengar som borde gå till de hjärtpatienter som konsumerat svenskt fläsk och svenska mejeriprodukter.

Den svenska djurindustrin nyttar 80 procent av skörden till djurfoder och därigenom bidrar den inte ett dyft till den biologiska mångfalden.

Köttindustrin är ett hot mot den biologiska mångfalden och orsakar de återkommande algblomningarna i Östersjön genom övergödning.

En mäktig vegovåg rullar in över Sverige. Svenskens köttförbrukning minskade kraftigt under 2017, enligt ny statistik från Jordbruksverket och SCB. Den sjönk 2,2 kilo eller 2,6 procent, ner till 85,5 kilo.

Det är viktig att regeringen stödjer den gröna matomställningen och vågar stå upp mot köttlobbyn. Framför allt måste Sveriges regering omedelbart ta initiativ till en FN-konferens om köttkonsumtionen. Då kan den svenska vegovågen sprida sig över världen och rädda mänskligheten.


Jonas Paulsson, Köttfri måndag


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN