Polisen ska inte tvingas böja sig för kriminella

KD: Vi måste kunna prata om vilka verktyg svensk polis behöver

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-05

Kristdemokraterna står bakom svensk polis, som just nu behöver samhällets fulla stöd. I de drabbade områdena kan det inte vara minsta motståndets lag som råder, utan Sveriges rikes lag, skriver Ebba Busch och Andreas Carlson.

DEBATT. Omkring fyrahundra skadade poliser. Det är en av följderna av påskhelgens våldsamma kravaller. Rikspolischef Anders Thornberg sa rakt ut vad det handlade om: ”Man försökte döda poliser”.

Starten på 2022 har varit den dödligaste någonsin. 27 personer har dödats i gangsterkrig mellan januari och april. Men sällan har en enda helg blottlagt Sveriges samhällsproblem:

Den usla integrationen.

Ett etiskt och värderingsmässigt utanförskap som driver unga personer in i gängkriminalitet och fundamentalism. Det uppenbara föraktet för svensk ordningsmakt och blåljuspersonal.

Men framför allt: Polisens avsaknad av tillräckliga resurser och verktyg för att försvara alla människor – i alla delar av vårt land.

För det är vad som skedde. I Linköpingsstadsdelen Skäggetorp ville poliserna gå in och göra sitt jobb. Men de beordrades att avvakta.

Under ett antal timmar omfattades området inte av statens våldsmonopol. Om boende hade rånats, om en brand hade utbrutit i någons hem, så hade det inte funnits någon hjälp att få.

Vem av oss skulle acceptera en sådan ordning i våra hemkvarter? Och om vi inte accepterar det, varför ska någon i Skäggetorp behöva göra det?

Kristdemokraterna står bakom svensk polis, som just nu behöver samhällets fulla stöd. I de drabbade områdena kan det inte vara minsta motståndets lag som råder, utan Sveriges rikes lag.

Under Morgan Johanssons tid som justitieminister har nästan 3000 poliser lämnat yrket.

Polisen är de som står mellan den laglydiga allmänheten och det laglösa våldet. I ett läge där stora grupper angriper den rättsordningen med omfattande organiserat våld, måste statens svar vara kraftfullt.

Alternativet är att våldsmonopolet backar och att polisen tvingas böja sig för kriminella.

Vanliga hederliga medborgare förväntar sig att polisen är starkare än våldsverkarna. Att polisen tvingas retirera skickar ett farligt budskap till andra brottsoffer. Till den som rånats. Till den som lider under hedersförtryck. Till butiksägaren som ständigt drabbas av stölder och inbrott.

Mer kraftfulla förebyggande insatser kan hjälpa de goda krafterna i landets utsatta områden. Ett effektivt sätt att stödja föräldrar och barn är föräldrastödsprogram, som vi kristdemokrater ihop med Moderaterna och Sverigedemokraterna drev igenom i höstens budget.

Men vi behöver också ha en diskussion om vad polisen hade behövt för verktyg mellan dialog, pepparspray, batong och dödligt våld – att skjuta skarp verkanseld. Vi vill ha fler icke dödliga alternativ – vattenkanoner och gummikulor. Det är förslag som Kristdemokraterna drivit under flera års tid.

Vi menar också att brott mot blåljuspersonal – som i förlängningen är en attack på vårt gemensamma samhällsbygge – i högre grad ska kunna leda till utvisning än vad det gör idag.

Polisen har både en skyldighet att skydda oss och rätt att skydda sig själv. Vi ska vara stolta över de kvinnor och män som axlar detta uppdrag.

Under påskhelgen såg vi många exempel på ett oerhört gott polisiärt arbete, trots den nästan omöjliga utmaningen man ställdes inför.

Det får inte råda några tvivel om att politiken backar upp polisen, så att polisen aldrig behöver backa från skyddet av vår demokrati. Magdalena Andersson säger att Sverige kan bättre. Men under hennes tid i regeringen har det blivit sämre.

Om tryggheten på riktigt ska kunna förbättras och segregationen brytas, behöver vi slutligen vända på den sten som är socialdemokratisk regeringsmakt. Det är den riktiga bromsklossen i svensk politik.

Kristdemokraterna står upp för svensk polis. Vi vill förstärka deras möjligheter att agera mot brottsligheten. Vi är redo att axla det ansvaret.


Ebba Busch, partiledare (KD)
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.