Svenska djurparker måste räddas

Debattörerna: Djuren måste ha tillsyn – oavsett om det finns besökare eller inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-15

Korttidspermittering upp till 80 procent, den stora räddningen för många företag, är inte ett alternativ för anställda på en djurpark. Djuren måste ha tillsyn 365 dagar om året, oavsett om det finns besökare eller inte, skriver Jens Larsson, Svenska djurparksföreningen, och Günther Mårder, Företagarna.

DEBATT. Våren brukar vara en av årets höjdpunkter hos Sveriges djurparker och akvarier. Naturen vaknar till liv efter en lång vinter och många av djuren föder sina ungar. Att människor och djur kan mötas är själva kärnan i djurparkernas verksamhet.

Men på grund av coronakrisen är denna vår inte som någon annan. Inte för någon av oss, inte heller för de svenska djurparkerna. Det är allvar nu. Häromdagen kunde vi också i Aftonbladet läsa om de fruktansvärda konsekvenserna pandemin riskerar få för Köpenhamns Zoo.

Svenska djurparker och akvarier är organisationer och företag som ger vuxna och barn upplevelser och kunskap som vi inte kan vara utan. Parkerna gör att både vi kan följa en renkalvs första stapplande steg och lära sig om dess roll i ekosystemet.

Vi synliggör vilka miljöer utrotningshotade djur behöver och det går att komma en giftig reptil riktigt nära för att förstå dess naturliga funktion som rovdjur. Det är upplevelser som är svåra att få någon annanstans, kunskap som förmedlas så att den fastnar och gör skillnad.

Djurparkerna är dessutom ofta navet i den lokala, regionala och nationella ekonomin. Många ungdomar får sitt första jobb i någon av Sveriges djurparker. Livskraftiga djurparker innebär därmed inte bara unika upplevelser, folkbildning och utbildningsinsatser, här drivs turismen och här skapas jobb. Och så ser det ut över hela landet där djurparker finns.

Coronakrisen har, förutom det stora mänskliga lidandet, påverkat ekonomi och många olika branscher negativt. Läget är synnerligen allvarligt, så även för djurparkerna. Tyvärr är den möjliga räddningen i form av de stödåtgärder som den svenska regeringen hittills tillfört näringslivet till stor del inte tillämpbara på en djurpark.

Korttidspermittering upp till 80 procent, den stora räddningen för många företag, är helt enkelt inte ett alternativ för anställda på en djurpark. Djuren måste ha tillsyn 365 dagar om året, oavsett om det finns besökare eller inte.

Parkerna kan inte säga upp djurvårdare, zoologer, djursjukvårdare eller veterinärer. Det är just detta som skiljer denna bransch från andra – arbetsuppgifterna kvarstår, ansvaret för djurens välmående och de bevarandeprogram de tillhör finns där även utan besökare.

Våra djurparker gör nu vad de kan för att minska smittspridningen och samtidigt överleva. Parköppningar flyttas fram och inga nya anställningar görs inför sommaren. Kostnader stryps. Men djurparkerna riskerar att inte klara av nödsituationen på egen hand. Det behövs ett riktat stöd för att de ska ta sig igenom krisen och ut på andra sidan.

Om regeringen värdesätter det arbete som görs för djur och natur, samt vad landets djurparker faktiskt innebär för landets ekonomi, behövs följande insatser omgående:

  • Förläng tiden för vilken omsättningsstödet gäller från nuvarande mars-april till att gälla över sommaren om krisen och statens restriktioner fortsätter.
  • Inkludera personalkostnader för personal som arbetar med kritiska funktioner på djurparkerna i omsättningsstödet för att djurens välfärd och de bevarandeprogram hotade djur tillhör, inte äventyras.

Landets djurparker, akvarier och tropikhus hade nära nio miljoner besökare förra året. Parkerna fyller viktiga behov. De anställda vill fortsätta arbetet som görs för djur och natur och se till att både barn och vuxna får upplevelser och kunskap för livet. Men inget av detta är möjligt om djurparkerna inte kan ta hand om djuren på ett fullödigt sätt.

Jens Larsson, ordförande, Svenska djurparksföreningen
Günther Mårder, vd Företagarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer i ämnet