Sluta att hitta på och ta ansvar för era vallöften

Slutreplik från S om kärnkraften och energipolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-07

I stället för att ta ansvar för de orealistiska löften de gick fram med under valrörelsen ägnar sig regeringen åt att förvanska historieskrivningen om utfasningen av uttjänade kärnkraftsreaktorer för att vinna politiska poänger. Slutreplik från Fredrik Olovsson.

SLUTREPLIK. Alla ser att den högerkonservativa regeringen har misslyckats med att leva upp till sina vallöften.

I stället för att ta ansvar för de orealistiska löften de gick fram med under valrörelsen ägnar de sig att förvanska historieskrivningen om utfasningen av uttjänade kärnkraftsreaktorer för att vinna politiska poänger. Man missar flera saker:

  1. I folkomröstningen 1980 om kärnkraften ställde sig en majoritet av svenska folket bakom en successiv avveckling av kärnkraften. Som en följd av detta avvecklades kärnkraftverket i Barsebäck.
  2. Sverige har en avreglerad elmarknad med fristående aktörer som fattar kommersiellt motiverade beslut. Artikeln i Svenska Dagbladet visar just hur Vattenfalls ställningstagande om nedläggningen i Ringhals grundades helt på kommersiella grunder.
  3. Kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 och Forsmarkshändelsen 2006 ledde till ökade krav på säkerhetshöjande åtgärder för att förebygga en framtida kärnkraftsolycka på svensk mark. Detta har lett till minskad lönsamhet.

Sverige behöver mer billig el för att säkra jobb, klimatomställning och välstånd. Det kräver en politik som nyttjar potentialen i alla fossilfria energislag, allt från kärnkraft till havsbaserad vindkraft.

Jag håller med Mats Green om att vi behöver ha långsiktiga och stabila spelregler för energipolitiken. Det är precis det som näringslivet efterfrågar.

Då är det märkligt at regeringen har stängt dörren för en blocköverskridande energiöverenskommelse som står sig över flera mandatperioder.

Svenska folket förväntar sig att vi agerar tillsammans för att öka svensk elproduktion istället för att ägna sig åt historieförfalskning.


Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.