Efter 60 år lämnar jag nu Socialdemokraterna

Debattören: Nej till kärnvapenförbud och ja till Nato blev droppen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-07-20

Grundskottet mot mitt partimedlemskap kom när man – efter en bristfällig utredning  – sa nej till att ratificera kärnvapenförbudet, som Sverige i decennier kämpat för. Kulmen på sveket var Natoansökan efter en skendemokratisk partiprocess. Natomedlemskap betyder att vi ger upp vår kamp mot kärnvapen. Att säga något annat är att bedra sig själv. Vi förutsätts till och med vara med och välja lämpliga mål för kärnvapenanfall, skriver Bernt Jonsson.

DEBATT. Jag har varit socialdemokrat sedan 50-talet och har representerat partiet i kommunfullmäktige i Uppsala, i kommundelsnämnd, kulturnämnden och Bror Hjorth-stiftelsens styrelse.

Dessutom har jag haft politiska tjänster på utbildnings- och utrikesdepartementet i totalt tio år.

Ett sådant sammanhang lämnar man inte utan vidare.

Dessutom är jag uppvuxen i ett arbetarhem, som utan socialdemokratins framsynta politik inte haft råd att ge mig den utbildning jag fått. Det är därför med sorg i hjärtat som jag nu ser mig nödsakad att lämna partiet.

Mina vänner har i bland undrat om jag ännu är socialdemokrat. Mitt svar har varit jakande – med tillägget, att jag vet inte om partiledningen är det.

Grundskottet mot mitt partimedlemskap kom när man – efter en bristfällig utredning – sa nej till att ratificera kärnvapenförbudet, som Sverige i decennier kämpat för.

Kulmen på sveket var Natoansökan efter en skendemokratisk partiprocess.

Det hade utan tvekan funnits tid för folkomröstning med argument för och emot. Om än med risk för att folk röstade ”fel” som i EMU-omröstningen (många är dock glada att de förlorade).

Det kunde ha varit en chans till en grundkurs om vad som ger säkerhet i en otrygg värld och vad som gett svenskar förmånen att stå utanför krigen.

Sverige är militärt säkrare än på länge. Ryssland är ju helt upptaget av Ukraina. Om Irland och Österrike – omgivna av Natoländer – klarar det, varför skulle inte Sverige göra det, om Finland går med i Nato?

Brådskan i beslutsprocessen är säkerhetspolitiskt obefogad. Den beror nog mer på att S-ledningen inte trott sig klara debatten mot den borgerliga anstormningen, som haft ett massivt massmedialt stöd. Dåligt (s)jälvförtroende.

Natomedlemskap betyder att vi ger upp vår kamp emot kärnvapen. Att säga något annat är att bedra sig själv. Vi förutsätts till och med vara med och välja lämpliga mål för kärnvapenanfall.

Nato utesluter inte ens att först av alla ta till kärnvapen. Ryssland har tagit efter den modellen.

Och detta ställer S-ledningen – förhoppningsvis motvilligt – och de borgerliga partierna upp på, varav de senare entusiastiskt.

Allt som fått Sverige att sticka ut internationellt offras på kärnvapenaltaret.

Bortglömt är att Gorbatjov och Reagan enades om ett kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får föras. Det är en tragisk glömska.

Bernt Jonsson, före detta medlem i Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina