Får bara svenskar visa vördnad för sin militär?

Debattör: Festivalen propagerar inte för krig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är miljoner eritreaner som är stolta över vår armé, och jag bär med stolthet dess uniform, varken du eller någon annan kan lägga sig i mitt klädval, skriver Awel Said, poet och dramatiker. Till vänster syns en bild på Eritreas president Isaias Afworki från 2010.
Vi är miljoner eritreaner som är stolta över vår armé, och jag bär med stolthet dess uniform, varken du eller någon annan kan lägga sig i mitt klädval, skriver Awel Said, poet och dramatiker. Till vänster syns en bild på Eritreas president Isaias Afworki från 2010.

REPLIK. Svar till debattartikeln ”Stoppa mördarpartiets festival i Stockholm” som publicerades på Aftonbladet Debatt den 21 juli.

Mitt namn är Awel Said, eritreansk poet och dramatiker. Jag är på besök i Sverige på min allra första utlandsresa som artist. Jag är glad och tacksam över att ha fått möjligheten att besöka Sverige och den årliga eritreanska festivalen.
Den konstform jag bemästrar är monologer, en gren av poesin. Jag framför det dramatiskt med bakgrundsmusik och sånger. Mitt budskap är enhet, fred, försoning.

Så döm om min förvåning när jag som person omedelbart utsätts för en fruktansvärd smutskastning i Skandinaviens största dagstidning av lokalpolitikern Åsa Nilsson.

Inte en enda gång har jag talat illa om folket i Tigray (norrra Etiopien) som Åsa Nilsson försöker ge sken av, inte en enda gång har jag propagerat för krig. Jag är, likt alla eritreaner – för att inte tala om folken på Afrikas horn – på djupet krigstrött.

Åsa Nilsson, visar ingen kunskap om bakgrunden till oss som folk. Om våra festivaler och den djupa länken som finns mellan eritreaner i och utanför landet. Jag är inte politiker, så hennes smutskastning av Eritreas regering går jag inte in på, jag förundras bara av den djupa ignorans och illvilja Åsa Nilsson visar i sin text.

Festivaler har för oss eritreaner som är boende i och utanför Eritrea blivit en betydelsefull tradition. I snart 50 år har eritreaner i diasporan hållit festivaler runt om i världen. En tradition som började under tiden av Eritreas självständighetskamp. Det har möjliggjort för oss att bibehålla länken mellan oss i och utanför landet.

Åsa Nilsson misstycker att jag har militäruniform i mina uppträdanden och beskyller mig för att hetsa till krig. Men vad vet hon om krig och de fasor vi genomlidit i ett antal krig? Vi som är uppväxta med krig har sett och tvingats leva med dess fruktansvärda konsekvenser, generation efter generation. Vi längtar efter och kräver fred.

Nu när ni här på norra delen av jordklotet känner ”krigsoro” höjs röster om stora militäranslag och omedelbar anslutning till krigsorganisationen Nato.

Ni framför vördnad och solidaritet till er militär och säkerhetstjänst. Så varför tillåts inte jag göra det samma?

Eritreas försvarsmakt är en organisation som har säkerställt vårt nationella oberoende och territoriella integritet, detta med extrema uppoffringar av vårt folk.

Vi är miljoner eritreaner som är stolta över vår armé, och jag bär med stolthet dess uniform, varken du eller någon annan kan lägga sig i mitt klädval.

Eritreas armé har aldrig fört något invasionskrig, vi har alltid tvingats försvara oss.

Till och med när FN beslutade om Eritreas gräns, tilläts Etiopien/TPLF fortsätta att ockupera delar av Eritrea i strid mot FN-beslutet. En olaglig ockupation som fick stöd av USA och Åsa Nilssons parti. Ett stöd som kostade många tusen oskyldiga eritreaners liv.

Åsa Nilsson och cirka tio personer bemödade sig att ta sig till Eggebygård lördagen den 30 juli för att protestera mot festivalen. Att festivalen slog besöksrekord i år kan vara din förtjänts Åsa Nilsson! Eritreaner, oavsett politisk hemvist, gillar inte att bli beordrade, och accepterar inga attacker mot våra värden.

Avslutningsvis vill jag understryka att det är Åsa Nilsson som hetsar till hat och konflikter. Hennes grundlösa anklagelser och smutskastning mot min person går inte att passera oemotsagda.


Awel Said, poet och dramatiker


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE