Debatt

Jag hör er prata – och mår illa av hyckleriet

Lorentz Tovatt: Klumpen i magen växer till ett svart hål

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag blir ledsen över hur mina politikerkollegor både till höger och vänster spolar ner klimatengagemanget i toaletten så fort frågan vägs mot andra intressen. Hur en del av dem skamlöst poserar vid bensinpumpen, Putins bankomat, skriver Lorentz Tovatt.
Jag blir ledsen över hur mina politikerkollegor både till höger och vänster spolar ner klimatengagemanget i toaletten så fort frågan vägs mot andra intressen. Hur en del av dem skamlöst poserar vid bensinpumpen, Putins bankomat, skriver Lorentz Tovatt.

DEBATT

DEBATT. En värmebölja som testar gränsen för mänsklig överlevnad. En värmekupol som parkerat över Indien och Pakistan och som bokstavligt talat får vägarna att koka.

En miljard människor som hotas när klimatförändringarna slår brutalt mot världens mest folktäta region. Det är svårt att värja sig för bilderna.

Klumpen i magen växer till ett svart hål där våra barn och barnbarns framtid sugs in och imploderar.

Jag scrollar ner och möts av nästa inlägg: en film där Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson ler framför en bensinpump.

Hon är ”stolt” över att ha varit med och sänkt priset på att förbränna fossila bränslen med fem kronor litern. Det är som om klimatkatastrofen inte kan komma snabbt nog: vi måste ha rea på att släppa ut ännu mer, så att vi med öppna ögon kan accelerera mot avgrunden utan en tanke på konsekvenserna. 

Jag mår illa av hyckleriet.

För samtidigt som samtliga riksdagspartier ställt sig bakom målet om att Sveriges fordonsflotta ska vara oberoende av fossila bränslen till 2030 så viker alla partier utom MP ner sig när det verkligen gäller.

Den 27 april röstade alla de andra riksdagspartierna för att sänka skatten på fossila bränslen. Samtidigt som Arktis smälter. Samtidigt som Indien kokar. Samtidigt som Vladimir Putin köper bomber som ska spränga ukrainska sjukhus och förskolor för våra oljepengar.

Den 23 april beskrev tre forskare på DN Debatt hur Sveriges och Europas sänkta bensinskatter hjälper till att hålla uppe efterfrågan på olja, vilket gör att Rysslands krigskassa kan fyllas på med ytterligare 120 miljoner kronor, varje dag.

Tack vare dessa intäkter kan Putin anställa 1 000 legosoldater om dagen.

Detta sker alltså: Samtidigt som Sverige diskuterar hur vi ska stödja Ukraina, och samtidigt som vi ägnar oss åt att stärka försvaret mot det ryska hotet, så göder vi samma regim med miljoner när vi subventionerar ökad konsumtion av fossila bränslen.

Vi medfinansierar den invasionsarmé som vi samtidigt satsar miljarder på att försvara oss emot.

Jag mår illa av hyckleriet.

Partier från höger till vänster motiverar rean på utsläpp med att vi måste ”hjälpa glesbygden”. Men pengarna är inte alls riktade till glesbygden, de går till alla som råkar äga en fossildriven bil. Oavsett om man bor i Danderyd och kör stadsjeep in till stan eller om man bor i Norrlands inland.

De enda som blir utan när partierna öppnar plånboken är de som inte har råd med bil.

Det mest sorgliga är att Vänsterpartiet, som brukade stå vid vår sida i klimatfrågan, nu gått samman med de värsta klimatpopulisterna i riksdagen.

Tillsammans med M, KD och SD vill vänstern inte bara sänka bensinskatten med två kronor. Nej, fem kronor litern ska det vara. Och inblandningen av förnybara bränslen i bensinen ska bromsas.

Och för att verkligen visa att kärleken till fossila bränslen är äkta så lovar Vänsterpartiet nu att kämpa för en prisgaranti på bensin. Staten ska bestämma priset på bensin och diesel vid pumpen, och självklart betala oljeföretagen för mellanskillnaden.

Miljarder som hade kunnat gå till att ställa om samhället kommer i stället att pumpas in i fossilbranschen, och garantera att fossilbilar blir lönsamma under många år framåt.

Jag hör Nooshi Dadgostar i sitt förstamajtal säga: ”Våra barn ska få det bättre. De ska kunna växa upp utan stora utsläpp. Vi ska ta vårt ansvar”.

Jag mår illa av hyckleriet.

Men mest av allt blir jag ledsen över det som nu sker. Jag blir ledsen över hur mina politikerkollegor både till höger och vänster spolar ner klimatengagemanget i toaletten så fort frågan vägs mot andra intressen.

Hur en del av dem skamlöst poserar vid bensinpumpen, Putins bankomat, och lovar att göra allt för att hålla efterfrågan uppe.

Om det nu är glesbygden som ska värnas, varför inte ge en skattesänkning som går rakt till alla som bor på glesbygden? Varför inte ge pengar rakt i handen på de som drabbas värst av de höga priserna, så kan de själva välja hur de vill spendera?

Varför ska politiken med kirurgisk precision subventionera det som bränner upp planeten, orsakar död och lidande och som går rakt in i Putins krigskassa?


Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson (MP)

CHATT: Struntar politikerna i klimatkrisen nu?

Här kan du läsa i efterhand vad läsarna tyckte.

Skriv inlägg
 • Kristofer Forssblad-Olsson

  Nu avslutar vi chatten för den här gången.

  Tack alla ni som var med och tyckte till!

 • Vore det inte bättre att satsa på att kollektivtrafiken funkar både i stad och på landsbygden, så det inte blir en massa förseningar? Då minskar nog avgasutsläppen, utan det tycker jag det är fel med hög bensinskatt. Folk måste ha råd att ta sig till jobbet. Dessutom vore det inte bra att el och avlopps system renoverades? Så vi klarar av ett mer klimatsmart samhälle.

  ???
 • En rimlig insats vore att öka bensinskatten för att subventionera gratis kollektivtrafik till hela befolkningen, både miljövänligt och demokratiskt!

  Viggo
 • Till alla som tycker att bränslepriserna borde subventioneras - har bilkörandet gått ner efter dessa kraftiga prishöjningar?

  Har inte hört nåt om det. Betyder det att vi trots allt har råd att betala detta pris för bensin och diesel? Andelen av vår inkomst som vi lägger på bensin och diesel har sjunkit med tiden.

  Det är politiskt hyckleri att ersätta folk för miljöförstörande drivmedel. Jag vill ha ersättning för att komma bort från miljöförstörande beteende.

  Tack för din artikel Lorentz.

  Emma
 • Jag tycker att inga pengar skall läggas ut, i stället skall var medborgare få ett Grönt Konto där pengarna sätts in. Dessa pengar är öronmärkta för att användas när man köper in en elbil eller solpaneler. På detta sätt så hjälper man att skapa mindre beroende av fossila bränslen på sikt.

  Gör man detta så kan man öka beloppet och göra medborgaren och naturvårdsverket glada. Självklart är kontot räntebärande med aktuell ränta.

  Jerry Pettersson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Vi behöver en nödplan för energiförsörjningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Lorentz Tovatt

Miljöpartiet

Elisabeth Svantesson

Moderaterna

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet