Populism stoppar inte våldet, Ulf Kristersson

S-politiker: Möjlighet fanns till enad front – men ni avstod

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi undrar: vad vill Ulf Kristersson egentligen? Om han menar allvar med att hitta lösningar, varför lämnade de då samtalen om gängvåldet? Menar SD, Moderaterna och Kristdemokraterna att det är en enda persons fel att folk dödas på öppen gata, skriver debattörerna. Bilden är ett montage.
Foto: PONTUS ORRE
Vi undrar: vad vill Ulf Kristersson egentligen? Om han menar allvar med att hitta lösningar, varför lämnade de då samtalen om gängvåldet? Menar SD, Moderaterna och Kristdemokraterna att det är en enda persons fel att folk dödas på öppen gata, skriver debattörerna. Bilden är ett montage.

DEBATT. Ingen har missat de nästan dagligt förekommande skjutningarna i Malmö. De måste upphöra. Men att göra politik av att en 15-åring mördas, som Moderaterna gör genom att stödja SD:s misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson, är osmakligt. När en 15-åring dödas borde reaktionerna istället vara att hitta lösningar, över blockgränsen, för hur vi stoppar det dödliga våldet. Att plocka billiga politiska poäng på mänskligt lidande är ovärdigt.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att han hade lagt allt annat åt sidan och prioriterat gängbrottsligheten om han hade varit statsminister. Den som känner till moderatledarens förflutna vet att det troligen inte stämmer.

Det var dessutom inte länge sedan som Moderaterna lämnade de blocköverskridande samtalen om gängvåldet. Förhandlingar som Ulf Kristersson själv hade krävt. När möjligheten fanns att visa en enad front mot gängkriminaliteten och hitta lösningar, avstod Moderaterna till fördel för politiskt spel.

Moderaterna och Ulf Kristersson har ingen trovärdighet i sin kritik med tanke på att de ändå kommer rösta för förslagen som blev resultatet av samtalen. Samtal som pågick medan Kristerssons festade i Tel Aviv med kändisar.

Vi undrar: vad vill Ulf Kristersson egentligen? Om han menar allvar med att hitta lösningar, varför lämnade de då samtalen om gängvåldet? Menar SD, Moderaterna och Kristdemokraterna att det är en enda persons fel att folk dödas på öppen gata? Sanningen är ju att vi är överens över blockgränserna om att anställa fler poliser, höja deras löner och skärpa lagarna så polisen får bättre verktyg för att fler kriminella ska bli dömda.

Det konservativa högerblocket skriker sig hest för att sprida oro bland allmänheten och skapa en bild av att regeringen tappat kontrollen. Det som de däremot håller tyst om är hur vi ska på allvar stoppa kriminalitetens grogrund.

Om det räckte med hårda och långa straff, samt fler poliser borde USA vara världens tryggaste land. Men där är gängskjutningar för många för att de ens ska bli riksnyheter.

Ulf Kristersson borde lyssna på polisen som själva säger att strängare straff och fler poliser inte kommer lösa grundproblemet. Vi måste komma åt fattigdomen, de ekonomiska klyftorna och segregationen.

Vi som bor och verkar i Stockholms förorter kan se med egna ögon att borgarnas politisk slår hårdast mot de barn och ungdomar som bor i de områden som gängen rekryterar i. När högern skar ner på sjukförsäkringen, a-kassan och sänkte skatten för de rika i Danderyd och Täby offrade man dem som nu drabbas av våldet.

Det ökade fattigdomen och eldade på kriminaliteten. Högerns politik skapar rekryteringsbaser för de kriminella gängen och nu vill de göra samma sak igen. Vill vi på allvar lösa problemen måste vi se till att fler klarar skolan, att färre familjer lever i fattigdom och skapa framtidstro.

Att tro att man kommer åt gängkriminalitet genom populism och politisk cirkus i riksdagen är inte seriöst. Skärp dig Ulf, stoppa cirkusen!


Serkan Köse, riksdagsledamot från Botkyrka (S)
Esma Yagci, ordförande SSU Stockholms län, från Rissne (SSU)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE