Sänkt skatt kan gynna kultur och bildning

Replik från Moderaterna om budgeten och kulturskolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2018-12-19

Ingen svensk kommunal kulturskola blir bättre för att den styrs från Kulturdepartementet i Stockholm, skriver Lotta Finstorp, Kulturpolitisk talesperson (M).

REPLIK. Moderaterna tycker att de svenska kulturskolorna är mycket viktiga. Om man tittar ut bland kommuner runtom i Sverige, ser vi exempel på kommuner som verkligen arbetar och förstår vikten av att ge barn och ungdomar möjlighet att utöva kultur.

För mig är det självklart att alla barn och ungas rätt till kultur är bland det mest prioriterade. Därför har Moderaternas politik ett särskilt fokus på barn och unga som kommer från socialt utsatta miljöer.

Den rödgröna regeringens politik har inneburit minskade inkomster för landets kommuner

Den budget som Moderaterna och Kristdemokraternas lade fram, och som nu antagits av riksdagen, innebär att kommunerna redan nästa år får ett tillskott på 3,5 miljarder kronor som även kan använda till kulturskolornas verksamhet.

Den rödgröna regeringens politik har inneburit minskade inkomster för landets kommuner och dess invånare. Tyvärr har det i många fall blivit kultursektorn som fått lida för detta.

Vi sänker skatten för vanliga familjer och det vet vi kan ge positiva effekter även för kultur och bildning.

Reformen med statligt riktat ekonomiskt stöd till de kommunala kulturskolornas arbete är en del av den S-ledda regeringens ambition att öka den statliga styrningen av de kommunala kulturskolorna.

Sveriges 290 kommuner är olika och deras kulturskolor ser och ska få se olika ut. Vi vill att kulturskolans verksamheter ska vara nära människorna som bor i kommunen. Styr staten för detaljerat, tappar man den närheten.

Vi tror helt enkelt inte på idén att kulturskolorna i allt högre utsträckning ska styras från Stockholm. Mål och riktade statliga ekonomiska bidrag är alltid per definition styrande.

Moderaterna värnar reformen Skapande skola. Kulturarbetare som arbetar på den plats där alla barn och ungdomar vistas dagligen, i skolan, där når man fler och framförallt de som inte via föräldrarna nås av kulturens fantastiska möjligheter.

Vi satsar även extra resurser på bibliotekens arbete för skolor med barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden.

Vi vill se fler reformer med koppling mellan skola och kultur, med särskilt fokus på barn och ungdomar

Ingen svensk kommunal kulturskola blir bättre för att den styrs från Kulturdepartementet i Stockholm. Istället har Moderaterna förtroende för de kommunerna och det lokala ansvarstagandet. Erfarenheten visar att en kulturskola med hög kvalité är en framgångsfaktor för en kommun som vill locka till inflyttning och tillväxt.

Moderaterna sätter högt värde på kulturskolornas verksamheter och vill att staten ska stötta, men inte styra i detalj. Vi vill se fler reformer med koppling mellan skola och kultur, med särskilt fokus på barn och ungdomar.

Därtill tillför vi hushållen och kommunerna mer resurser. Kulturen tillhör alla.


Lotta Finstorp, Kulturpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här