MP gynnar rika – på de ungas beskostnad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-07-01

Moderaterna: Partiets ”jobbsatsning” är en bluff

Anna Kinberg Batra, gruppledare och finansutskottets ordförande.

En miljon unga får betala priset när Gustav Fridolin och Åsa Romson vill införa en skattebonus som framförallt gynnar höginkomsttagare. Det blir konsekvenserna när Miljöpartiet vill avskaffa Alliansens riktade nedsättning av arbetsgivaravgifterna för unga och ersätta den med en skattesänkning, i form en klumpsumma, som företag kan få oavsett om de anställer ungdomar eller ej. Nya beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst (RUT) visar att det MP beskriver som en jobbsatsning inte är något annat än en jobbluff.

Ska vi klara jobben i en tid när den internationella konkurrensen ökar så måste vi fortsätta med en aktiv reformpolitik som fokuserar på att jobben ska bli fler och att fler ska kunna få dem. Framförallt behöver vi se till att ungdomsjobben blir fler.

Alliansen har därför sänkt anställningskostnaden för dem under 26 år genom att halvera arbetsgivaravgifterna vilket gör att alla företag får lägre kostnad för att nyanställa. Det underlättar för företag att växa och de ökade drivkrafterna för att anställa gör att fler unga får jobb.

Att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden för unga genom sänkta anställningskostnader har länge varit ett rött skynke för oppositionspartierna. Trots att exempelvis MP gärna vill framställa sig som företagarvänlig så väljer de ändå att i budget efter budget lägga förslag om att det ska bli dyrare att anställa ungdomar. De gör det dessutom med vetskapen om att det kommer leda till färre ungdomsjobb. Deras ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund påpekade så sent som förra våren att ökade anställningskostnader riskerar leda till att fler unga hamnar i arbetslöshet.

I stället föreslår MP att alla företag ska få en skattesänkning i form av en klumpsumma på upp till 76 000 kronor, som inte kopplas till om de anställer unga eller ej. Då denna sänkning finansieras av att anställningskostnaderna för unga ökar med cirka 40 000 kronor per år och ung så kommer dock alla företag med två eller fler unga få en kostnadshöjning.

Beräkningar från RUT visar att uppemot 90 procent av alla unga anställda – nästintill en miljon personer – arbetar hos arbetsgivare som skulle få ökade kostnader. Det är dessa unga som får betala priset för Miljöpartiets skattepolitik.

Medan de företag som anställer ungdomar är förlorarna på MP:s förslag, kommer enmansföretagare med höga inkomster vara de stora vinnarna. RUT beräknar exempelvis att en advokat som tjänar 65 000 kronor i månaden har möjlighet att plocka ut över 30 000 kronor extra varje år – tack vare MP:s förslag – utan att vare sig anstränga sig mer eller anställa fler. Det är en frikostighet till redan välbeställda som sker till priset av försämrade jobbchanser för alla Sveriges unga.

Att se till så att fler unga får ett jobb och egen försörjning är avgörande i bygget av ett Sverige där alla som vill och kan har ett arbete att gå till. Därför överraskar det att huvudnumret i Miljöpartiets ekonomiska politik är att ersätta en riktad satsning för fler ungdomsjobb med det som i praktiken är en satsning på höginkomsttagare. Sammantaget beräknas även Miljöpartiets omläggning slå ut tio jobb för varje nytt jobb den skapar. Det kan inte vara rätt väg för Sverige.

Alliansen har satt upp ett mål om att jobben ska bli 350 000 fler så att över fem miljoner har ett jobb att gå till 2020. Då behöver vi fortsätta sänka trösklarna in till arbetsmarknaden, framförallt för unga. Vi har inte råd med att ekonomiska experiment som ställer unga utanför arbetsmarknaden.

Gustav Fridolin och Åsa Romson: varför ska uppemot en miljon ungdomar behöva riskera sina jobb för att ett fåtal höginkomsttagare ska få en skattebonus?

Anna Kinberg Batra (M)

Ordförande i finansutskottet,

gruppledare (M) i riksdagen

Följ ämnen i artikeln