Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Replik från Moderatpolitiker om förändringar i kvinnodominerade yrken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-09

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar angående ändrade villkor inom vården, skriver moderata politikerna Peter Carpelan och Cecilia Brinck.

REPLIK. Erika Ullberg (S) pekar i sin debattartikel på flera områden där hon anser att landsting och kommuner som arbetsgivare behöver kraftsamla för att minska sjukskrivningstalen och för att förbättra arbetsmiljön. Socialdemokraterna slår dock in öppna dörrar med förslagen som i mångt och mycket dessutom går stick i stäv med den politik som partiet står för i landstinget och i staden när det gäller följande;

  1. För att locka sjuksköterskor och barnmorskor att arbeta på obekväm arbetstid har landstinget slutit avtal om en ny arbetstidsmodell. I den nya modellen kan den högre värderade tiden sedan tas ut i mer ledighet, lön eller pension.
  2. I den nya arbetstidsmodellen erhåller medarbetaren 40 h extra ledighet per år, det vill säga en hel arbetsvecka.
  3. Landstinget och staden är två av Sveriges största arbetsgivare. Hos oss är heltid norm. Men för att vara en attraktiv arbetsgivare krävs flexibilitet för att kunna erbjuda deltid till de medarbetare som så önskar.
  4. En av de viktigaste åtgärderna för att förbättra arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken är att det finns möjlighet till barnomsorg i hemmet kvälls- och nattetid. Något som Socialdemokraterna i staden nu tagit bort.
  5. Landstinget genomför de största investeringarna i modern tid i en utbyggd kollektivtrafik. Till exempel ska 17 nya tunnelbanestationer komplettera tunnelbanenätet. Kollektivtrafiken ska fortsatt vara spindeln i nätet som får vardagspusslet att gå ihop.
  6. En utökning av möjligheten att arbeta hemifrån är i vårt perspektiv ett slag i luften. Våra medarbetare som sjuksköterskor och lärare arbetar i yrken som kräver fysisknärvaro under arbetsdagen.

Som arbetsgivare behöver du kunna attrahera, behålla och utveckla medarbetarna. För att lyckas med detta krävs ett strukturerat och kontinuerligt förbättringsarbete med nya idéer och verklighetsförankrade förslag.


Peter Carpelan, Personallandstingsråd, Stockholms läns landsting (M)

Cecilia Brinck, Oppositionsborgarråd, Stockholms stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.